Hans Gartner wint de Frater Willibrordus prijs

Afgelopen week werd Hans Gartner (werkzaam bij Staatsbosbeheer Lauwersmeer & Wad – Hogeland) uitgenodigd om samen met nog een aantal genomineerden naar de uitzending van Vroege vogels te komen. Voor de gelegenheid vanuit Landgoed Oostbroek in De Bilt. Zij waren genomineerd voor de Frater Willibrordus prijs. Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt voor de mooiste en meest inspirerende waarneming op de Fenolijn van het radioprogramma Vroege Vogels.

Hans Gartner met zijn Frater Willibrordus prijs – een aquarel met distelvlinders, door Erik van Ommen, speciaal gemaakt op Hans zijn inzending. Ook de oorkonde van de eerste Frater Willibrordus prijs nam hij in ontvangst. Foto: Vroege Vogels, BNN VARA

Frater Willibrordus was een vaste beller van de Fenolijn van het radioprogramma Vroege Vogels. In september 2019 overleed hij op 91-jarige leeftijd en om zijn – zoals het programma noemt – ´liefde voor de natuur´ te eren, heeft het programma Vroege Vogels de Frater Willibrordus prijs in het leven geroepen. Afgelopen zondag werd de winnaar live in de uitzending bekend gemaakt.

In alle vroegte reisde Hans af naar het landgoed waar de frater vrijwilliger was bij het Utrechts Landschap. Hans belt zelf regelmatig met de Fenolijn om natuurberichten door te geven; waarnemingen uit de omgeving waar hij regelmatig te vinden is zoals uit zijn woonplaats Nes, de Waddenkust en het Lauwersmeergebied.

Uit de duizenden berichten die in een jaar tijd tussen 20 februari 2019 en 20 februari 2020 werden gemeld bij de Fenolijn, was Hans met zijn beschrijving van een invasie van distelvlinders genomineerd.

Zijn bijdrage: ”Met deze oostenwind is er een enorme aanvoer van distelvinders. Waar ik ook kwam, op de meest onmogelijk plekjes, waren nieuwe en ook afgevlogen distelvlinders onderweg.”

De jury van de prijs gaf aan: ”De afhankelijkheid van de natuur, in dit geval de trekkende distelvinders, van het weer wordt in deze bijdrage heel mooi duidelijk. De voorspelling van mogelijk een invasie van trekvlinders is ook uitgekomen. In dat soort jaren zie je ze opeens werkelijk overal. Ook mooi dat hij laat zien dat het hem wat doet door af te sluiten met ´Een bijzondere dag´. De toon van het verhaal, de kennis die een passant wordt overgebracht, de enthousiaste manier van vertellen laat de luisteraar direct naar zijn computer snellen om de dans van de distelvlinder te gaan bekijken.”

Met zijn bijdrage heeft Hans de eerste Frater Willibrordus prijs gewonnen. Bij ontvangst van de prijs gaf hij als reactie: ”Wat bijzonder! Het raakt mij diep. Ik vind het heel belangrijk om anderen deel te laten zijn van iets wat ik zelf zo mooi vind en blijkbaar slaagt dat. Dat emotioneert mij, dat vind ik belangrijk. Ik probeer altijd mensen wat mee te geven en de mooie dingen zelf te leren zien. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Ik ben altijd buiten en let altijd vreselijk goed op wat er gebeurt, of het nu heel klein is of heel groot.”

Ook vrijwilligers werkzaam bij Activiteitencentrum Lauwersnest luisterden naar de uitzending en gaven als reactie: ”Zojuist getuige geweest van een bijzondere happening, Hans Gartner heeft de Frater Willibrordus prijs gekregen” en ”Z´n reactie na uitreiking van de prijs was ontroerend!”

Luister vooral terug op de uitzending van 23 februari: https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels