Haal een eclipsbril om gedeeltelijke zonsverduistering te kunnen zien

Donderdag 10 juni 2021 van 11:19 tot 13:31 schuift de Maan gedeeltelijk voor de Zon, vanaf de Aarde gezien. Het lijkt dan alsof er een hapje uit de Zon genomen wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld zien met een eclipsbril of zonnetelescoop. Bij helder weer zullen we dit in Nederland van begin tot eind kunnen volgen. De Blaauw Sterrenwacht in Groningen zal bij mooi weer een livestream uitzenden waarbij je de eclips online kunt volgen, via hun Facebook pagina.

Kijk nooit zonder de juiste bescherming naar de zon!

Voor het volgen van de zonsverduistering is een zogenaamde eclipsbril nodig. Op vijf locaties worden donderdag vanaf 10.30 uur eclipsbrillen uitgedeeld:

• Dak Forum Groningen

• Academieplein, Broerstraat

• Rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen

• Rondom Cafe ’t Zielhoes in Noordpolderzijl

• Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog

Houd rekening met de geldende maatregelen

De organisatie gaat ervanuit dat de eclipsfans de coronamaatregelen en de aanwijzingen van de vrijwilligers van het Kapteyn Instituut en de genoemde locaties in acht nemen. Op de locaties is ook een speciale zonne-verrekijker beschikbaar om het natuurverschijnsel te volgen. Na ontvangst van de eclipsbril zoeken de mensen hun eigen kijk plekje op, wederom met inachtneming van de coronaregels.