Gun dieren de rust om hun jongen groot te brengen

Het broedseizoen is alweer even aan de gang. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen.

Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.

Op kraamvisite

In het voorjaar stijgt de temperatuur en starten dieren met de voorbereidingen van de voortplanting. Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. Als bezoekers zich aan de regels houden door op de paden te blijven, hun afval mee naar huis te nemen en hun hond aangelijnd te houden, helpen ze om van dit broedseizoen een succes te maken.