Grote voorjaarsschoonmaak in Nationaal Park Lauwersmeer

Op zaterdag 14 maart organiseren Staatsbosbeheer en IVN, i.s.m. Waddenvereniging, Gemeente Noardeast-Fryslân, Restaurette Schierzicht en Jachthaven Lunegat, een grote schoonmaakactie in Nationaal Park Lauwersmeer. We gaan zoveel mogelijk zwerfvuil opruimen, zodat we van deze prachtige plek kunnen blijven genieten. Help je mee? 

Ieder jaar komt er veel zwerfvuil in het Lauwersmeergebied terecht. Los van het feit dat dit geen gezicht is, kan het zwerfvuil ook gevaarlijk zijn, met name voor dieren. Vogels en zoogdieren zien het afval soms voor voedsel aan en krijgen zo ongezonde hoeveelheden afval (vooral plastic) binnen. Via de spuisluizen komt het afval ook in zee terecht. Zo bereikt het uiteindelijk zelfs de meest afgelegen plekken in de oceanen. Op sommige plekken drijft inmiddels zoveel plastic, dat men zelfs spreekt van ‘plastic soep’.

Hier gaan we 14 maart wat aan doen! Door het hele gebied zullen we met vrijwilligers zwerfvuil gaan opruimen. Ook op plekken, die normaal gesproken voor het publiek afgesloten zijn. Voor deze klus zijn veel mensen nodig, dus iedereen die het gebied een warm hart toedraagt is van harte welkom! Uiteraard zal er voldoende materiaal aanwezig zijn om plezierig en veilig te kunnen werken.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 14 maart van 9.30 tot ca. 15.30 uur.
Locatie: start bij Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog.

Graag vooraf aanmelden via www.nldoet.nl of bij boswachter Rinus de Jong, E: r.jong@staatsbosbeheer.nl of M: 06 – 51 23 09 23.

Deelnemers moeten zelf voor water- en winddichte kleding, stevig schoeisel (laarzen zijn erg handig!) en eten en drinken voor in het veld zorgen. De organisatie zorgt voor een start met koffie/thee en koek. Na afloop staat de welverdiende soep klaar.