Grote belangstelling excursie Lauwersmeergebied

De belangstelling voor de excursie naar het Lauwersmeergebied voor raads- en statenleden afgelopen donderdagavond was groot. Bijna 70 raads- en statenleden lieten zich bijpraten over de investeringen van de afgelopen vier jaar en gingen op pad om het gebied te beleven.

Burgemeester Bilker van de gemeente Kollumerland trapte de excursie af, gevolgd door ondernemer Jelle Bos van Beleef Lauwersoog. Hij kreeg van burgemeester Bilker officieel de folder overhandigd waarin de Stuurgroep Lauwersmeer de ambities voor de komende jaren verwoord heeft. Barbara Risselada, de directeur van Marketing Groningen gaf het gezelschap de primeur van de nieuwe reclamespot die onderdeel is van de toeristische promotiecampagne voor het Lauwersmeergebied.

Rondje Lauwersmeer
De raads- en statenleden hebben een stuk gewandeld, langs de museumhaven en het vlonderpad, onderdeel van de belevingsroute Lauwersom en van het uitkijkpunt Ezumakeeg naar Ezumazijl. Daar vertelde André van de Vendel, projectleider bij de provincie Groningen over de nieuwe curvebanken, wandel- en fietspaden, en uitkijktorens en andere nieuwe toeristische infrastructuur waarmee het Lauwersmeer beter beleefbaar wordt voor de natuurliefhebber en recreant. Een korte klimpartij over de basaltblokken bij Ezumazijl aan het einde van de wandeltocht maakte duidelijk dat hier de geplande trap ook dit stukje van het Rondje Lauwersmeer straks beter toegankelijk maakt.

Natuurontwikkeling
Projectleider Sies Krap van Staatsbosbeheer vertelde over de natuurontwikkeling op de Bochtjesplaat, waardoor dit gebied straks geschikt is voor beschermde vogelsoorten. Het Lauwersmeer, met een Natura 2000-status, is een belangrijke plek voor trekvogels op de route naar het warme zuiden.

Vogels en Dark Sky
In het activiteitencentrum vertelde Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen, over de Vogelacademie die in het voorjaar van 2019 geopend wordt en de samenwerking met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen. De verbouwing is net begonnen. Boswachter Jaap Kloosterhuis liet op zijn bekende enthousiaste wijze zien dat het Nationaal Park Lauwersmeer, met het internationale predicaat Dark Sky Park, een van de laatste plekken in ons land is waar we de Melkweg kunnen zien. Met dank aan de deelnemers voor de belangstelling in het Lauwersmeergebied, sloot gedeputeerde Henk Staghouwer het programma af.