Groene waterstof in haven Lauwersoog

De duurzame Havencoalitie Lauwersoog wil schepen laten varen op groene waterstof, opgewekt uit groene energie. Daarvoor wordt de Ecolution, het ecologische schip van Wubbo Ockels, omgebouwd tot onderzoeksschip voor waterstof, zo is het plan. Daarmee wil de duurzame Havencoalitie Lauwersoog verder toewerken naar een groene haven.

De havencoalitie, die bestaat uit ondernemers, overheden, belangenorganisaties en het havenbedrijf, hoopt deze zomer genoeg geld bij elkaar te hebben om de Ecolution daadwerkelijk om te bouwen tot onderzoeksschip voor het varen op waterstof. Op dit moment ligt een aanvraag voor het project, als onderdeel van een breed programma Green Shipping Waddenzee, bij het Waddenfonds.

Duurzame haven
Alle partijen die betrokken zijn bij de haven van Lauwersoog, zoals ondernemers, gemeenten en provincies, werken aan verduurzaming van de haven. Bijvoorbeeld met meer zonnepanelen op daken van havengebouwen. Maar ook de verduurzaming van de vissersschepen, rondvaartschepen en bruine vloot door stap voor stap toe te werken naar varen op waterstof, is hier een voorbeeld van. Als het zover is, varen de schepen, fossielvrij, stil en zonder uitstoot over het Wad.

Proefvaren
Wat onderzocht moet worden, is hoe een waterstofschip met een elektrische aandrijfmotor zich gedraagt op zee. Als alles doorgaat, gaat de Ecolution dit als onderzoeksschip vanaf de zomer testen. Het schip wordt aanjager van de transitie van waddenschepen naar het gebruik van waterstof.

Tanken in de haven
Voordat er daadwerkelijk schepen in de haven groene waterstof tanken, moet er nog veel gebeuren. Voor de Ecolution kan in eerste instantie waterstof over de weg van bijvoorbeeld Holthausen in Groningen naar Lauwersoog kan worden gebracht. Het toekomstbeeld is een tankinstallatie en opslag. Met een elektrolyser die de energie van zon en wind omzet in waterstof. Wind afkomstig is van molens op zee en zonne-energie, bijvoorbeeld van parkeerplaatsen overdekt met zonnepanelen en de van een aanleg ecologische zonneweide.

Landbouw
Mogelijk kunnen in de toekomst ook landbouwers uit de omgeving van Lauwersoog straks waterstof tanken in de haven. Of vrachtwagens en streekbussen naar Groningen en Leeuwarden. De groei van het gebruik zal helpen de prijs naar beneden te krijgen. Het initiatief is onderdeel van de ambitie in de Noordelijke regio voor gebruik waterstof.