Flessenpostpoëzie

“Hoe zou het zijn om als een Noordse stern te landen in dit gebied. Waar je even lekker kunt uitrusten van de lange reis die je hebt gemaakt vanaf de Noordpool. En waar je kunt bijkletsen met bijvoorbeeld de boerenzwaluw, die heeft gebroed bij een boer in een Groningse schuur. Waar je je buikje vol kunt eten voordat je de lange reis naar de Zuidpool gaat maken.”

Zo worden kinderen, met het nieuwe onderwijsproject ‘Flessenpostpoëzie’, verleid om eens op een andere manier naar hun omgeving te kijken. Een bijzonder project, omdat kinderen door middel van poëzie op een hele andere manier de natuur om zich heen beleven, ervaren en beschrijven.

Alle zintuigen op scherp zetten

Omdat het Lauwersmeer bekend staat als vogelparadijs en als Dark Sky Park, kunnen scholen voor dit project kiezen uit deze twee thema’s. Met ‘Dichter bij het donker’ zoeken de leerlingen natuurlijk de duisternis op. Nationaal Park Lauwersmeer ontdekken bij daglicht is al bijzonder mooi. Maar hoe anders zullen ze het gebied beleven in het donker? We starten bij een kampvuur en gaan vervolgens op inspiratietocht met de boswachter. De leerlingen moeten al hun zintuigen op scherp zetten; wat ruiken ze, horen ze, voelen ze? Daarna schrijven ze, onder leiding van een echte dichter, hun eigen gedicht. Bij het thema ‘Steltlopers & verrekijkers’ staat het vogelen centraal en gaan ze overdag op pad met de boswachter en aan het werk met de dichter.

Kunstwerk van gedichten

De gemaakte gedichten over Nationaal Park Lauwersmeer gaan na afloop van het programma allemaal in een fles, als ouderwetse flessenpost. Van deze flessen wordt een kunstwerk gemaakt dat tijdelijk een plek krijgt in het Nationaal Park. Daarnaast dingen alle gemaakte gedichten mee in een wedstrijd van het Poëziepaleis.

Wil je als school meedoen?

Scholen die geïnteresseerd zijn in dit project, kunnen mailen naar m.winters@ivn.nl. Data kunnen in overleg afgestemd worden en er zijn voor deelnemende scholen geen kosten aan verbonden, alleen het vervoer moet zelf geregeld worden.
Dit onderwijsproject is ontwikkeld door IVN Noord, samen met het Poëziepaleis, in opdracht van de Stuurgroep Lauwersmeer.