Fiets- en wandelroute Rondje Lauwersmeer officieel gereed

Het meer en de natuur nu nog beter te beleven, te voet, te fiets en vanaf het water

Wethouder Rebecca Slijver van de gemeente Noardeast-Fryslân opende vanmiddag de nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Diepsterbos. Dit gebeurde met de onthulling van de naam van toren de ‘Reiddomp’ (de roerdomp), die bedacht is door Irene Japenga uit het Lauwersmeergebied. De 25 meter hoge toren, ontworpen door architect Nynke Rixt Jukema, is op twee manieren te beklimmen: met de trap of (onder begeleiding) als een bergbeklimmer. De uitkijktoren is vanaf de herfstvakantie toegankelijk voor het publiek. De nieuwe beleefroute in het Diepsterbos is al wel open.

De uitkijktoren is het laatste onderdeel van het project waarmee de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rond het Lauwersmeer is vernieuwd. De afgelopen maanden zijn er nog nieuwe informatiezuilen geplaatst, is er een beleefpad voor kinderen aangelegd in het Diepsterbos bij Kollumeroord en is bij de Zoutkamperplaat een deel van de fietsroute verlegd, zodat deze nu langs een uitloper van het Lauwersmeer gaat. Aan de oever is een hemelplatform gebouwd met overdag uitzicht over het meer en de Zoutkamperplaat en ’s nachts uitzicht op de sterren. In totaal zijn er 24 deelprojecten gerealiseerd.

Betrokken partijen

De provincies Fryslân en Groningen en de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân, Staatsbosbeheer, recreatieschap Marrekrite en het Waddenfonds hebben sinds de start van het project in 2015 ruim 3 miljoen euro in de route gestoken.

 

 

 

 

 

Foto: Marijke Koetsier – Studio Smik.