Ervaar Dark Sky Park Lauwersmeer midden in de stad

Rondom het Lauwersmeer wordt het nog echt donker, het Nationaal Park is namelijk officieel een Dark Sky Park. Dat betekent dat er alles aan wordt gedaan om de duisternis te behouden. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit bijzondere gebied organiseren we een Dark Sky activiteit in het enige fulldome 3D-koepeltheater in Nederland: DOT. Beleef jij op 26 november het Dark Sky Park met ons mee?

Tijdens deze middag krijg je een unieke kans om de duisternis van het Lauwersmeer midden in de stad te ervaren. Medewerkers van het DOT Live Planetarium laten de donkere hemel zien vanuit het perspectief van een sterrenkundige. Kijkend naar de sterrenhemel nemen studenten Sterrenkunde je mee op reis door de wereld van sterren en planeten. Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt dan het stokje over en brengt je iets dichter bij huis, naar het Lauwersmeer en het bijzondere nachtleven daar. Weet jij wat er ’s nachts allemaal leeft en waarom duisternis zo belangrijk is?

Jaap Kloosterhuis is boswachter van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij weet veel over de natuur in dit prachtige gebied en over het belang van donkerte voor plant en dier. Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven.

Medewerkers DOT Live planetarium Yorick en Jill zijn masterstudenten Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vertellen hun verhaal vanuit het perspectief van de sterrenkunde. “Een show over het belang van de sterrenkunde, de prachtige hemel net buiten de Aarde en het belang van de duisternis.”

Programma
14.00 uur: welkom door Jörgen de Bruin (coördinator Educatie Nationaal Park Lauwersmeer)
14.05 uur: de hemel voor een sterrenkundige, met studenten van de RUG
14.45 uur: pauze
15.00 uur: op pad met boswachter Jaap Kloosterhuis door het donkere Waddengebied
16.00 uur: afsluiting

Deze middag is voor iedereen vanaf 12 jaar en kost €2,50 per persoon. Aanmelden via het ticketsysteem van DOT.