Eropuit: orchideeënpad

Met het naderen van de zomer veranderen de bermen en graslanden in Nationaal Park Lauwersmeer in kleurrijke bloemenzeeën. Naast algemene soorten als margriet, wilde cichorei en gele rolklaver, kun je ook verschillende soorten orchideeën aantreffen.

Wil je eens genieten van deze bloemenpracht? Loop dan in de periode mei – augustus het orchideeënpad (3 km). De route start bij de parkeerplaats aan de noordzijde van de Strandweg bij wandelknoopunt 81 en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Deze afwisselende wandeling gaat door het Lauwersoogbos en langs velden vol met orchideeën.

In juni kleuren de velden paars door de vele rietorchissen. In juli kun je op deze velden de minder kleurrijke, maar o zo fraaie, moeraswespenorchis aantreffen. En in augustus kun je genieten van de prachtige witte bloemen van de zeldzame parnassia. Vergeet je fototoestel niet!

Orchideeën en parnassia zijn in Nederland zeldzame soorten, hoewel je dat op deze wandeling niet zou zeggen. Ze staan hier soms massaal. De kalkrijke, zandige, voedselarme bodem maakt deze zeldzame bloemenweelde mogelijk.

Let op: orchideeën en parnassia zijn wettelijk beschermde planten, dus pluk en beschadig ze niet!

Foto: Nanno Kranenborg