Dromers die het waar maken

Minke Schouten runt sinds 2009 samen met haar man Robert de Wit en hun drie kinderen ‘It Dreamlân’. Een natuurkampeerterrein met 25 ruime plekken, een paar vakantiehuizen en ecolodges op een Friese terp waar een oude zeeslenk door het land meandert, bij Kollumerpomp vlak onder het Nationaal Park Lauwersmeer. Een plek waar hun gasten én zijzelf genieten van het buitenleven.

“We waren de stad zat en wilden met onze kinderen meer buiten leven,” vertelt Minke. “Toevallig kwamen we langs dit terrein, met een boerderij, een camping en wat land. We waren er zo enthousiast over dat we het vrijwel meteen hebben gekocht. Pas anderhalf jaar later zijn we open gegaan. Eerst hebben we de boerderij verbouwd en een nieuw douchegebouwtje neergezet. Het ging eigenlijk gelijk goed. Stapje voor stapje zijn we gaan uitbreiden.”

Duisternis
“Veel gasten komen hier voor de rust, de ruimte en de duisternis. We proberen het hier op het terrein donker te houden. Er hangt een lampje aan het toiletgebouw, maar verder is het hier ’s nachts aardedonker. Een enkeling klaagt er over, maar dan leggen we uit dat je om een heldere sterrenhemel te kunnen zien nu eenmaal duisternis nodig hebt. De duisternis is van belang de biodiversiteit, en ook voor het toerisme in dit gebied.”

Jonge gezinnen
“Er komen hier veel jonge gezinnen uit de Randstad die de rust zoeken. Geen animatieteam, maar alle ruimte voor de kinderen om lekker buiten te spelen, met de voetjes in het hoge gras. Mensen zijn er soms verbaasd over dat hier in de zomer wel 120 gasten zijn. Er rennen dan gauw 50 kinderen rond. Het is hier echt een kinderparadijs.”

Gastheer
“Dat we veel over het gebied weten is heel waardevol. Als gastheer vertellen we de mensen waar kun je fietsen, wandelen, waar de volgelkijkplekken zijn. We geven hen de mensen de Lauwersmeerkaart, de folders. Je kunt direct vanaf de camping in de omgeving gaan wandelen.”

Foldermarkt
Minke is ook lid van de Klankbordgroep Lauwersmeer, van het gastengilde en van Regio Marketing en Toerisme Noordoost Friesland. Samen met collega-ondernemer Bianca Wamelink van Binneninn bereidt ze de eerste Fries/Groningse toeristische foldermarkt voor in maart 2019. “Het is goed dat we meer gaan samenwerken,” aldus Minke.

Wadden
“Het ondernemen in het Lauwersmeergebied is mooi, leuk en fijn. Ik kan hier 360 graden van me af kijken. Die weidsheid zijn veel mensen totaal niet gewend. Hier kun je gaan zitten en alleen maar kijken, prachtige wolkenluchten zien, rustig worden en tot jezelf komen, inspiratie opdoen. Het Nationaal Park is voor ons heel waardevol, net als het Waddengebied dat hoort er hier ook bij.”

Mooi houden
“Als je dit gebied wilt ontwikkelen, moet je het mooi houden. Hier hebben we nog vogels, insecten en bloemen. Deze kwaliteiten moeten we beschermen. Geen verdere schaalvergroting in de landbouw. Geen massatoerisme, maar gezamenlijk investeren in kleinschalig toerisme.”