Donkerte van de Wadden

Vroeger waren er duizenden sterren aan de hemel waar te nemen, maar tegenwoordig is er in een grote stad slechts een handjevol te zien. In het Waddengebied kun je nog wel donkerte ervaren en sterren zien. Maar als er niets gebeurt, dan verdwijnt deze kernkwaliteit ook hier langzaam maar zeker en kun je de Melkweg nergens in Nederland meer zien. De Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging werken daarom samen aan het programma ‘Donkerte van de Wadden’. Door bewoners en toeristen de kracht, pracht en waarde van donkerte te laten ervaren en beleven, willen zij de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.

Duisternis toegankelijk en beleefbaar

Met het programma ‘Donkerte van de Wadden’ maken de organisaties de duisternis als bijzondere kernkwaliteit van het Waddengebied toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar. Ze werken de komende jaren aan een snoer van belevingslocaties langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden. Een van die locaties is Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park / Dark Sky Park Lauwersmeer. Op de nieuwe website www.donkertevandewadden.nl lees je meer over het programma en de activiteiten.

Nacht van het Wad

Een van de evenementen waarbij aandacht wordt gevraagd voor duisternis is de Nacht van het Wad, die vier keer per jaar wordt georganiseerd. Er zijn dan uiteenlopende activiteiten, zoals nachtwandelingen en waddenexcursies, lezingen en workshops. De Nachten van het Wad zijn in 2021 op zaterdag 30 oktober en zaterdag 18 december.

Belang van donkerte

Er is steeds meer bekend over de rol die een donkere nacht speelt in het welbevinden van mens, dier en biodiversiteit in het algemeen. Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Dit kunstlicht heeft invloed op de gezondheid van de mens. Het verstoort de biologische klok en zorgt daardoor voor meer kans op aandoeningen zoals obesitas, depressie en slaapstoornissen. Ook planten en dieren zijn afhankelijk van licht . Zo weten bijvoorbeeld vogelsoorten niet wanneer ze moeten migreren als gevolg van lichtvervuiling. En vliegen insecten hulpeloos af op lantaarnpalen.

Twee Dark Sky Parken

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling van de International Dark Sky Association (IDA) het predicaat Dark Sky Park. Nationaal Park Lauwersmeer kreeg dit predicaat in oktober 2016. Beide benoemingen in het Waddengebied zijn bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Kijktip!

Speciaal voor de Sterrenkijkdagen werd op 20 maart de Nacht van het Wad-show georganiseerd. Boswachter Jaap Kloosterhuis vertelde over het belang van duisternis in Dark Sky Park Lauwersmeer. Kijk de show hier terug: