Watersport

Met de kano

Nationaal Park Lauwersmeer is goed te verkennen met de kano, op het meer zelf of in het minder brede water van de Zoutkamperril, het Dokkumerdiep of het Nieuwe Robbengat. Houd daarbij wel rekening met de gesloten gebieden. Er zijn veel mogelijkheden om een kano te water te laten: in de jachthavens, in de Zoutkamperril of bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, vanaf een strandje bij Lauwersoog, nabij Suyderoogh, Oostmahorn of bij Hoek van de Bant. Ook zijn er diverse mogelijkheden om een kano te huren. Datzelfde geldt voor andere boten, want het is niet noodzakelijk een eigen boot te hebben.

Surfen

Om te surfen, kun je op vier verschillende locaties in het Lauwersmeergebied terecht. Het Lauwersmeer is onder windsurfers vermaard vanwege de combinatie van ondiep water en goede wind. De volgende locaties zijn aangewezen als surfgebied: Hoek van de Bant, Oostmahorn (veel visnetten, moeilijke start), stranden Lauwersoog en de stranden nabij Natuurdorp Suyderoogh.
Let op: bij elke locatie staat met borden duidelijk aangegeven waar je wel en waar je niet mag surfen!

Kitesurfen

De Hoek van de Bant is voor de periode van 1 juni tot 1 oktober aangewezen als kitesurflocatie. Dit is ter plaatse zowel op het land als op het water duidelijk aangegeven met informatieborden en betonning.