Wandelen

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet, waarvan negen gemarkeerd met gekleurde paaltjes.

Let op!
Staatsbosbeheer gaat op verschillende locaties bij het Lauwersmeer plaggen. Dat houdt in dat de bovenste grondlaag met planten verwijderd wordt. Dat doen we om de vochtige duinvallei te verbeteren. Het plaggen vindt onder andere plaats op het terrein van Juffrouw Ali en De Rug. Hierdoor zijn enkele wandelroutes minder begaanbaar.

Wandelingen

Rondje Lauwersmeer, 43 km, start: parkeerplaats Zoutkamp
Voor de meer geoefende wandelaar is Rondje Lauwersmeer een prachtige uitdaging. De route voert je langs natuur, cultuur en de historie van het Lauwersmeergebied en laat je de mooiste plekken in het gebied beleven. De wandelroute kun je wandelen aan de hand van wandelknooppunten die onderdeel uitmaken van het wandelnetwerk. Bekijk hier de kaart van Rondje Lauwersmeer

Boswachterspad Kollumeroord, 10 km, start: Parkeerplaats Kwelderweg west
Laat je omringen door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes en meer natuurschoon tijdens een wandeling over het boswachterspad. In de zomer is het pad het best begaanbaar. Download hier de routebeschrijving. Extra leuk is het om deze route te lopen met de Vogelspotcast. In deze podcast nemen Arjan en Gisbert je mee door het enige echte vogelparadijs op vroegere zeebodem. Je bezoekt de plekken waar zij ook waren.

Belevingstocht Lauwersom, verschillende ommetjes, start: Lauwersoog
Deze route verbindt het Lauwersmeer en het Wad met elkaar. Je kunt door Lauwersoog verschillende ommetjes en lussen maken. Bijvoorbeeld een rondje van het Waddenkwartier, via uitkijkpunten aan het Wad, de haven, de waterspeeltuin, het vlonderpad, de watertafel en het orchideeënveld weer terug naar de haven. Je kunt ook je eigen route samenstellen of de knooppunten van het wandelnetwerk lopen. Bekijk hier de flyer

Marneroute, 7,5 km, witte route, start: Parkeerplaats Strandpaviljoen Meerzicht
Deze stevige wandeling voert door het Lauwersoogbos en door het westelijk deel van de Marnewaard.

Let op: schietoefeningen Marnewaard
Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan de oostzijde aan het militair oefenterrein Marnewaard. Wanneer er geen militaire oefeningen zijn kun je in dit uitgestrekte gebied prachtig wandelen. Soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke altijd duidelijk aangegeven en de planning voor dit jaar vind je hier ook online.

Routekaarten

Klik op de afbeelding om de onderstaande routes te downloaden.

Duindoornroute, 3 km, groene route, start: Parkeerplaats restaurant Het Booze Wijf
Dit slingerpad voert je langs water naar bos in de richting Robbenoort. Dichte begroeiing wisselt open veldjes af. Tip: te combineren met de Orchideeënroute. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Orchideeënroute, 3 km, blauwe route, start: Parkeerplaats Strandweg (zie overzichtskaart voor exacte locatie)
Deze route loopt in de richting van het militair oefenterrein. Onderweg kom je langs een vogelkijkhut, een rietzuivering en orchideeënveldjes. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Konijnenroute 3,3 km, groene route, start: Parkeerplaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Avontuurlijke wandeling door het zuidelijk deel van het Ballastplaatbos. Misschien kom je op de slingerende paden een Konikpaard tegen! De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Diepsterbosroute, 5,0 km, blauwe route, start: Parkeerplaats einde Rijsdammen
Wandelroute door het Diepsterbos. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

 

Vogelroute, 4,8 km, witte route, start: Parkeerplaats Kwelderweg west
Route langs riet, grasland en bos. Geniet van vergezichten en de vele vogelsoorten van het Lauwersmeer. Tip: laarzen aan. De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Observatietorenroute, 5,6 km, blauwe route, start: Parkeerplaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Wandel door het Ballastplaatbos. Onderweg kom je onder andere langs een oeverzwaluwwand en geniet je van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

Voor gezinnen met kinderen

Er zijn verschillende routes voor gezinnen met kinderen. Bekijk hier het complete aanbod. 

  • Kabouterpad, 500 – 1500 meter, start: Lauwersnest
  • Natuurpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
  • Vogelbeleefpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
  • Het WasWadPad, 4,5 km, start: Natuurlijk Kollumeroord of einde van De Rijsdammen

Routes geschikt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel

Met de hond

Wandelen met de hond is op de meeste plekken toegestaan als ze zijn aangelijnd. In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:

  • Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
  • Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog).
  • Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf P-plaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen).

Op een paar plaatsen zijn, in verband met loslopend vee, geen honden toegestaan. Op de borden in het terrein is dit duidelijk aangegeven.