Wandelen

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. Bepaal je het liefst je eigen route? Gebruik dan de kaarten van het gebied die verkrijgbaar zijn bij Falk.nl en in Activiteitencentrum Lauwersnest. Staatsbosbeheer heeft in het Nationaal Park elf wandelingen uitgezet. Negen daarvan zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Ze variëren in lengte van 1,5 tot 10 kilometer. Deze aantrekkelijke routes brengen je op bijzondere plekken in het gebied.

Let op: schietoefeningen Marnewaard
Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan de oostzijde aan het militair oefenterrein Marnewaard. Wanneer er geen militaire oefeningen zijn kun je in dit uitgestrekte gebied prachtig wandelen. Soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke altijd duidelijk aangegeven en de planning voor dit jaar vind je hier ook online.

Voor gezinnen met kinderen

Kabouterpad, 500 – 1500 meter, start: Lauwersnest
Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. Zie jij de sporen van de kabouters die hier wonen? Bij het Lauwersnest ligt tegen betaling tijdens openingstijden een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op, loop je samen met je (groot)ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Zoek steeds naar de volgende kabouter-route-paal. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

In tijden met veel regenval is het nodig om regenlaarzen te dragen: er liggen grote plassen op de route. 

Natuurpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Leuke korte route voor de hele familie: het Lauwersmeergebied in het klein.

Vogelbeleefpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtige plek om van vogels te genieten. Speciaal voor kinderen van 6 – 12 jaar is er het Vogelbeleefpad. Koop tijdens openingstijden van het Lauwersnest het boekje met de opdrachten. Hou je ogen en oren goed open en ga op zoek naar 8 nestkasten, waar je de opdrachten uit het boekje kunt doen. Weten jullie de uil te vinden? En hoor je wat de vogels te vertellen hebben? Heb je zelf een verrekijker? Neem die dan mee!

Het WasWadPad, 4,5 km, start: Natuurlijk Kollumeroord of einde van De Rijsdammen 
Speciaal voor gezinnen met kinderen (leeftijd 6 – 12 jaar) is er in het Diepsterbos het ‘WasWadPad’. Waar wad plaatsgemaakt heeft voor woud en waar wadlopers vervangen zijn door woudlopers. Tijdens de wandeling leer je van alles over de verandering van wad tot woud. In 1969 werd Lauwerszee immers Lauwersmeer, werd zout zoet, verdween de zeehond en verscheen het ree. Spelenderwijs leren de kinderen (en hun begeleiders) van alles over het zilte verleden en de huidige bewoners. De speelelementen en opdrachten zijn prachtig en uitnodigend vormgegeven. De hele route is ongeveer 4,5 kilometer lang en wil je alle spellen en opdrachten doen, dan ben je circa anderhalf uur bezig. De route brengt je ook naar de nieuwe uitkijktoren, waar je een groot deel van de antwoorden van de opdrachten vindt.

Perfect Earth Animals
Met je telefoon op jacht naar dieren(kaartjes) in het Lauwersmeergebied. Op de blauwe wandelroutes van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied zijn digitale dieren verstopt. Met de gratis Perfect Earth Animal app kun je ze sparen. Het werkt heel eenvoudig: download de gratis app en open deze bij de start van je wandeling. Kom je binnen 50 meter van een verstopte dierenkaart, dan wordt deze dierenkaart automatisch toegevoegd aan de collectie op je telefoon. Op de dierenkaarten staan leuke weetjes over de dieren. Blijf buiten wel goed opletten, want ook daar kun je deze dieren tegenkomen. De app is beschikbaar via de App Store en Google Play.

Rondje Lauwersmeer
Voor de meer geoefende wandelaar is Rondje Lauwersmeer een prachtige uitdaging. De route voert je langs natuur, cultuur en de historie van het Lauwersmeergebied en laat je de mooiste plekken in het gebied beleven. Download hier de vernieuwde folder van Rondje Lauwersmeer

Routes geschikt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel
Activiteitencentrum Lauwersnest is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Staatsbosbeheer heeft in Nationaal Park Lauwersmeer mooie brede betonnen fietspaden aangelegd. Deze paden zijn ook geschikt voor rolstoelen omdat ze 1.20 meter breed zijn. Er zijn twee beschreven routes. De ene route start vanaf restaurant Het Booze Wijf, de andere bij de parkeerplaats halverwege De Rug. Ook de rode route die start bij de parkeerplaats van het Lauwersnest is geschikt voor mindervaliden, over brede fietspaden en openbare wegen.

Marneroute, 7,5 km, witte route, start: P-plaats Strandpaviljoen Meerzicht
Deze stevige wandeling voert door het Lauwersoogbos en door het westelijk deel van de Marnewaard. Let op! Tijdens militaire oefeningen is deze route niet toegankelijk. Dit staat ter plekke middels rode vlaggen en/of lichten duidelijk aangegeven.

Boswachterspad Kollumeroord, 10 km, start: P-plaats Kwelderweg west
Laat je omringen door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes en meer natuurschoon tijdens een wandeling over het boswachterspad. In de zomer is het pad het best begaanbaar. Download hier de routebeschrijving.

Route Vogelspotcast
Met een speciale editie van de Vogelspotcast over het Lauwersmeergebied nemen Arjan en Gisbert de podcastluisteraars mee door het enige echte vogelparadijs op vroegere zeebodem. Wil je ook de plekken bezoeken waar zij waren in de Vogelspotcast? Dat kan met behulp van de speciaal ontwikkelde wandelkaart.

Digitale routes

De onderstaande routes kun je downloaden. Doe dit met je smartphone en krijg tijdens het wandelen leuke weetjes over de plekken waar je langskomt. Bij de vogelroute zitten er zelfs vogelgeluiden bij.

Duindoornroute, 3 km, groene route, start: P-plaats restaurant Het Booze Wijf
Dit slingerpad voert je langs water naar bos in de richting Robbenoort. Dichte begroeiing wisselt open veldjes af. Tip: te combineren met de Orchideeënroute. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Orchideeënroute, 3 km, blauwe route, start: P-plaats Strandweg (zie overzichtskaart voor exacte locatie)
Deze route loopt in de richting van het militair oefenterrein. Onderweg kom je langs een vogelkijkhut, een rietzuivering en orchideeënveldjes. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Konijnenroute 3,3 km, groene route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Avontuurlijke wandeling door het zuidelijk deel van het Ballastplaatbos. Misschien kom je op de slingerende paden een Konikpaard tegen! De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Diepsterbosroute, 5,0 km, blauwe route, start: P-plaats einde Rijsdammen
Wandelroute door het Diepsterbos. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

 

Vogelroute, 4,8 km, witte route, start: P-plaats Kwelderweg west
Route langs riet, grasland en bos. Geniet van vergezichten en de vele vogelsoorten van het Lauwersmeer. Tip: laarzen aan. De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Observatietorenroute, 5,6 km, blauwe route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Wandel door het Ballastplaatbos. Onderweg kom je onder andere langs een oeverzwaluwwand en geniet je van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

Met de hond

Wandelen met de hond is op de meeste plekken toegestaan als ze zijn aangelijnd. In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
1) Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
2) Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog).
3) Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf P-plaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen).

Op een paar plaatsen zijn, in verband met loslopend vee, geen honden toegestaan. Op de borden in het terrein is dit duidelijk aangegeven. Bovendien verwijzen de informatiepanelen hiernaar.