Wandelen

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. Bepaal je het liefst je eigen route? Gebruik dan de kaarten van het gebied die verkrijgbaar zijn bij Falk.nl en in activiteitencentrum Lauwersnest. Je kunt ook een van onderstaande routes wandelen. De startpunten van de routes vind je ook op de overzichtskaart. 

In perioden met regen raden we je aan om laarzen te dragen tijdens het wandelen.

Wandelroutes

Staatsbosbeheer heeft in het Nationaal Park elf wandelingen uitgezet. Negen daarvan zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Ze variëren in lengte van 1,5 tot 10 kilometer. Deze aantrekkelijke routes brengen je op bijzondere plekken in het gebied.

Kabouterpad, 500 – 1500 meter, start: Lauwersnest
Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. Zie jij de sporen van de kabouters die hier wonen? Bij activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt, loop je samen met je (groot)ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Zoek steeds naar de volgende kabouter-route-paal. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

 

Natuurpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Leuke route: het Lauwersmeergebied in het klein.

 

Vogelbeleefpad, 1,5 km, volg de gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest          Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtige plek om van vogels te genieten. Speciaal voor kinderen van 6 – 12 jaar hebben we bij Activiteitencentrum Lauwersnest het Vogelbeleefpad ontwikkeld. Haal tijdens openingstijden van het Lauwersnest het (gratis) boekje met de opdrachten. Hou je ogen en oren goed open en ga op zoek naar 8 nestkasten, alwaar je de opdrachten uit het boekje kunt doen.

Weten jullie de uil te vinden? En kunnen jullie horen wat de vogels te vertellen hebben? Heb je zelf een verrekijker? Neem die dan mee!

 

Duindoornroute, 3 km, groene route, start: P-plaats restaurant Het Booze Wijf
Dit slingerpad voert je langs water naar bos in de richting Robbenoort. Dichte begroeiing wisselt open veldjes af. Tip: combineren met Orchideeënroute. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

Mindervalidenroute, 2,9 km, rode route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Route over brede fietspaden en openbare wegen, uitermate geschikt voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

 

Orchideeënroute, 3 km, blauwe route, start: P-plaats Strandweg (zie overzichtskaart voor exacte locatie)
Deze route loopt in de richting van het militair oefenterrein. Onderweg kom je langs een vogelkijkhut, een rietzuivering en orchideeënveldjes. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Konijnenroute 3,3 km, groene route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Avontuurlijke wandeling door het zuidelijk deel van het Ballastplaatbos. Misschien kom je op de slingerende paden een Konikpaard tegen! De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Diepsterbosroute, 5,0 km, blauwe route, start: P-plaats einde Rijsdammen
Wandelroute door het Diepsterbos. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

 

Vogelroute, 4,8 km, witte route, start: P-plaats Kwelderweg west
Route langs riet, grasland en bos. Geniet van vergezichten en de vele vogelsoorten van het Lauwersmeer. Tip: laarzen aan. De hond mag niet mee. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

 

Observatietorenroute, 5,6 km, blauwe route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Wandel door het Ballastplaatbos. Onderweg kom je onder andere langs een oeverzwaluwwand en geniet je van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Download de route door op de afbeelding te klikken.

 

Wandelroute Kollumerwaard, 6 km, start: P-plaats Kwelderweg oost
Wandeling langs de randen van het Lauwersmeer. Ooit voeren hier vissers met hun garnalenkotters, nu lopen er Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Route loopt deels over de kade rond de Middelplaat, waar geen onderhouden pad is. Download hier de routebeschrijving.

 

Wandelroute Kollumeroord, 10 km, start: P-plaats Kwelderweg west
Wandeling langs de randen van het Lauwersmeer, door graslanden in trek bij ganzen. En langs rietvelden die nestgelegenheid bieden aan moerasvogels. Download hier de routebeschrijving.

 

Marneroute, 7,5 km, witte route, start: P-plaats Strandpaviljoen Meerzicht
Deze stevige wandeling voert door het Lauwersoogbos en door het westelijk deel van de Marnewaard. Let op! Tijdens militaire oefeningen is deze route niet toegankelijk. Dit staat ter plekke middels rode vlaggen en/of lichten duidelijk aangegeven.

Marnewaard

Het Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan de oostzijde aan het militair oefenterrein Marnewaard. Wanneer er geen militaire oefeningen zijn kun je in dit uitgestrekte gebied prachtig wandelen. Soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke altijd duidelijk aangegeven.

Met de hond

Wandelen met de hond is op de meeste plekken toegestaan als ze zijn aangelijnd. In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
1) Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
2) Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog).
3) Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf P-plaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen).

Op een paar plaatsen zijn, in verband met loslopend vee, geen honden toegestaan. Op de borden in het terrein is dit duidelijk aangegeven. Bovendien verwijzen de informatiepanelen hiernaar.