Vogels kijken

Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen: dat is imposant. En dat is het Lauwersmeer! Twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels gebruiken het Lauwersmeer als ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

Nationaal Park Lauwersmeer is daarom een Nederlandse toplocatie om vogels te kijken. De vogelkijkplekken Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg staan garant voor het zien van bijzondere vogelsoorten. Bijna dagelijks ‘spotten’ vogelaars zeldzaamheden in het Lauwersmeergebied. Klik hier voor actuele de waarnemingen. 

Er is een vogelkijkhut in het gebied. Hiervandaan kun je de aanwezige vogels, zonder ze te verstoren, van dichtbij bekijken. Kijk op de overzichtskaart voor de locatie van de vogelkijkhut en voor overige locaties om vogels te spotten. Eigenlijk zou een verrekijker tot de standaarduitrusting van iedere Lauwersmeerbezoeker moeten horen. Heb je geen verrekijker, dan mag je in één van de vogelkijkhutten vast wel even door de verrekijker of de telescoop van een aanwezige vogelaar kijken. Dan gaat er een totaal nieuwe wereld voor je open!

In het Activiteitencentrum Lauwersnest kun je gratis een vogelkijkkaart en een complete vogelstreeplijst Nationaal Park Lauwersmeer halen.