Uitvliegnest

Zeearendsafari [VOL]

Aan boord van een ruime en comfortabele rondvaartboot maken we een tocht door het gebied en varen we naar plaatsen waar je normaal gesproken niet zult komen. Er gaat een gids mee die je zal wijzen op alles wat er onderweg te zien is en de kans is groot dat je een zeearend ziet. Met wat geluk misschien wel van dichtbij. Maar we kunnen ook de visarend en reuzenstern zien; soorten die in het najaar steevast het gebied aandoen op weg naar Afrika. We vertrekken om 10:00, de vaartijd is ongeveer 2 uur en de kosten van bedragen €10,00 per persoon (contant te voldoen bij vertrek boot).

Foto: Jan Bosch

Boottocht over het Lauwersmeer

In de middag staat de boottocht minder in het teken van vogels. Dan komt ook de geschiedenis van het Lauwersmeergebied aan bod en hoor je over de vele rijkdommen van dit gebied. We vertrekken om 14:20, de vaartijd is ongeveer 2 uur en de kosten van bedragen €10,00 per persoon (contant te voldoen bij vertrek boot). Wil je verzekerd zijn van een plek, meld je dan aan via via onderstaand formulier.

Aanmelden boottocht

Geef in onderstaand formulier aan:

  • dat je je aanmeldt voor de boottocht
  • met hoeveel personen je mee wilt
Exclusieve boottocht voor natuurfotografen

Natuurboot ‘Roerdomp’ vaart tijdens het festival speciaal uit voor natuurfotografen. Wij proberen zo dicht mogelijk langs de rietkragen te varen, dit zal zeker in de “Raskes” goed kunnen en in het “Dokkumerdiep”. Een landing zal plaatsvinden op het “Kollumeroord” op een hoek die eigenlijk alleen vanaf de aanlegsteiger goed bereikbaar is. Op de terugweg varen we door het “Stropersgat” en het “Oude Robbengat”. De vaarten zijn van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur zijn en de kosten bedragen €45,00 per persoon. Deze speciale festivalaanbieding wordt gedaan door natuurfotograaf Johan Vos en Schipper Jan Felix. Boeken kan via hun eigen site www.msroerdomp.nl.

Vliegerworkshop

11:30 – 12:30 uur
12:30 – 13:30 uur
13:30 – 14:15 uur
14:15 – 15:15 uur

Waan je even tussen de vogels en vlieg tussen de wolken tijdens een vliegerworkshop van www.thijsvliegerparadijs.nl.

Eten als een vogel – wildplukwandeling

13.30-14.30
15.00-16.00

Wat eten vogels eigenlijk? En kunnen wij hetzelfde eten? In deze wildplukwandeling van Marin Leus (www.groeneavonturen.nl) kom je daar achter. We gaan samen op pad om te kijken wat er te plukken en te rapen valt, wat wij als mensen ook kunnen eten: bessen, noten, zaden, eetbare bloemen. Eet smakelijk!

 

Vanuit vogelkijkhut vogels kijken

11:00 – 12:30
15:30 – 17:00
Deelname is gratis

Tijdens het vogelfestival staan op gezette tijdstippen vrijwilligers met telescoop en verrekijkers in een vogelkijkhut. Neem een kijkje door de telescoop en of verrekijker en haal de vogels dichterbij. Ondertussen geven vrijwilligers meer informatie over de vogels die waar te nemen zijn.

11.00 – 12.30 uur: Vogelkijkhut Jaap Deensgat

15.30 – 17.00 uur: Vogelkijkhut De Sylkajút bij de Ezumakeeg

Het belang van de onderwaterwereld voor vogels

met aansluitend een vogelexcursie

De Waddenvereniging organiseert zaterdagavond 15 september een speciale bijeenkomst over de samenhang tussen de vogels (flyway) en de onderwaterwereld (swimway). Aansluitend vindt er een vogelexcursie plaats in het gebied.

Meer informatie bij festivalaanbiedingen.

Deze bijeenkomst is te boeken via de site van de Waddenvereniging.

Met trekker en wagen vogels kijken

10.30 – 11.45
13.00 – 14.15
15.00 – 16.15

Vanaf 15 jaar
Kosten: €5,00 per persoon

Stap op de wagen en laat je met behulp van een trekker rijden naar een gebied dat normaal niet toegankelijk is! Onderweg vertelt de boswachter over de vogels die je tegenkomt.

Tip: neem je verrekijker mee!
De kosten voor deze activiteit zijn €5,00 per deelnemer, te betalen bij de kraam.
Deelname vanaf 15 jaar.

Dark Sky avond

Nationaal Park Lauwersmeer staat internationaal bekend als ‘Vogelparadijs op Vroegere Zeebodem’. Het, voor Nederlandse begrippen, grote natuurgebied biedt rust, ruimte en voedsel voor vele vogels die er soms permanent en soms tijdelijk een plek vinden. De rust en de ruimte wordt ook gewaardeerd door de vele bezoekers die er te voet of met de fiets op uit trekken. Maar het gebied heeft nog een belangrijke waarde: duisternis.

In de meeste ontwikkelde landen is kunstlicht de laatste veertig jaar, bijna ongemerkt, steeds meer toegenomen. Kunstlicht is op zichzelf nuttig en heeft het leven een stuk veraangenaamd. Maar er is een keerzijde: te veel kunstlicht heeft ons de duisternis en daarmee het zicht op de nachtelijke hemel ontnomen. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Dark Sky Park Lauwersmeer is daarom mensen ervan bewust te maken dat overbodig kunstlicht onwenselijk is.

Zaterdag 15 september a.s. (20.30 – ca. 23.00 uur) is er bij het Activiteitencentrum van Nationaal Park Lauwersmeer een ‘Dark Sky avond’. De boswachter vertelt over (on-)gewenst kunstlicht en studenten sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen vertellen over sterren en planeten en andere kosmische fenomenen. Bij helder weer richten ze een grote telescoop op onder meer de reuzenplaneet Saturnus.

Deze avondactiviteit, interessant voor jong en oud, sluit aan op het programma van de Waddenvereniging over vogels en vissen in NP-Lauwersmeer, dat ’s middags om 16.00 uur al begint. Zie daarvoor www.waddenvereniging.nl

Foto: Erik Slot