Arrangement vogelweekend

Vogelweekend Lauwersmeer: kom uit je nest en ga met ons mee!

Nationaal Park Lauwersmeer is ontstaan na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. In de jaren erna is het gebied langzaam maar zeker veranderd tot wat het nu is: één van de mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden van Nederland en een ware magneet voor vogels!

Tijdens het vogelweekend leer je onder leiding van onze kundige en enthousiaste lokale gidsen het gebied en al haar bewoners uitgebreid kennen. Ook bezoek je het Vogelfestival dat op zondag plaatsvindt.

Zaterdag: een prachtige dag vogels kijken tijdens de najaarstrek
Op zaterdag 15 september staat er een prachtige dag vogels kijken op het programma in de spannendste tijd van het jaar. We verkennen alle mooie en vogelrijke plekken aan beide zijden van het gebied. Dit doen we per comfortabele minibus, in kleine groepjes, onder leiding van één van onze gidsen.

In de ochtend zwerven we rond aan de Groninger kant van het gebied. In de middag zullen we vooral aan de Friese kant te vinden zijn. Daarnaast zullen we ook een stukje Waddenkust meepikken en maken we gedurende de dag enkele korte wandelingen. Koffie/thee en stroopwafels zitten bij de prijs in en er is een telescoop aanwezig voor algemeen gebruik. Een eigen verrekijker is wel handig om mee te nemen.

De gids vertelt alles over de vogels in het gebied en hoe die te herkennen. Omdat de najaarstrek in volle gang is, kun je werkelijk alles verwachten; van de eerste bladkoning in de bosjes tot de lokale zeearenden die patrouilleren boven het meer; van duizenden steltlopers op de Waddenzee tot doortrekkende sterns en roofvogels boven de dijk. Na deze ronde zal de daglijst zonder twijfel dan ook indrukwekkend en gevarieerd zijn!

Zondag: met de boot naar plekken waar je normaal niet komt en dan genieten van het vogelfestival. 
Op zondag leer je het gebied van een heel andere kant kennen. Aan boord van een ruime en comfortabele rondvaartboot maken we een tocht door het gebied en varen we naar plaatsen waar je normaal gesproken niet zult komen. Ook nu gaat er een gids mee die je zal wijzen op alles wat er onderweg te zien is en ook nu is de kans weer groot dat je een zeearend ziet. Met wat geluk misschien wel van dichtbij. Maar we kunnen ook de visarend en reuzenstern zien; soorten die in het najaar steevast het gebied aandoen op weg naar Afrika.

Na de boottocht, die de ochtend in beslag neemt, heb je ’s middags tijd om het vogelfestival te bezoeken. Ook kun je misschien nog eens teruggaan naar een favoriete locatie van dit weekend voor een laatste blik op het gebied of een laatste poging om een bepaalde soort te zien.

We weten zeker dat je na dit weekend, net als wij, verliefd zult zijn op het gebied en nog eens terugkomt!

Praktische informatie

Datum: zaterdag 15 en zondag 16 september 2018
Aanvangstijdstip: 9.30 uur op beide dagen

Het arrangement is inclusief:

  • Een volle dag vogels kijken in een kleine groep (maximaal 8) onder leiding van een gids op zaterdag, inclusief transport per minibus vanaf het verzamelpunt (wordt later bekend gemaakt).
  • Koffie/thee en stroopwafel op zaterdag.
  • Gebruik van telescoop en naslagwerken.
  • Boottocht op het Lauwersmeer op zondagochtend.
  • Bezoek aan het Vogelfestival.
  • Digitale lijst van waargenomen soorten achteraf.

Verblijf en maaltijden zijn niet bij het arrangement inbegrepen.

Goed te weten: kleed je op de weersvoorspellingen. Het is aan de kust vaak iets kouder en winderiger dan in het binnenland. Er zitten korte wandelingen in de excursie; een gemiddelde conditie voldoet echter ruim. Het terrein kan soms een beetje drassig zijn, dus zorg voor waterdicht schoeisel. Ondanks dat fotografie niet het hoofddoel is van dit weekend, zullen er op zowel zaterdag als zondag ruimschoots fotomogelijkheden zijn.

Prijs van dit arrangement: 79 euro per persoon

Meld je aan voor dit arrangement via de site van Birding Holland.