Varen

Beleef de bijzondere natuur van een Nationaal Park vanaf het water. Een groot deel van het Nationaal Park Lauwersmeer, zo’n 2000 hectare, is water. Er zijn delen waar je niet mag varen om de rust voor vogels te bewaren. Dit is ter plekke steeds duidelijk aangegeven. Ook mag je maximaal 12 km/uur varen. 

Het Lauwersmeer is ruim en gevarieerd. De oude slenken, nog uit de tijd van voor de afsluiting van de Lauwerszee, geven prima beschutting, zodat je hier zelfs met ruig weer nog met kleinere boten kunt varen. Het Lauwersmeer is een aantrekkelijk vaargebied voor kano, surfplank, open boot en kajuitboot (motor en zeil).

Vier jachthavens

Het Lauwersmeer is van alle kanten goed bereikbaar: via het Reitdiep (vanuit Groningen), de Dokkumer Ee (vanuit Friesland) en de Robbengatsluis te Lauwersoog (vanaf het Wad). Rond het Lauwersmeer vind je vier ruim ingerichte jachthavens, stuk voor stuk van alle gemakken voorzien:
1. Dokkumer Nieuwe Zijlen
2. Lauwersoog
3. Oostmahorn
4. Zoutkamp

Aanlegplekken

Er zijn ook een paar speciale steigers en (recreatie)eilanden om aan te leggen (maximaal 3 nachten), midden in de weidse natuur. Het is aardig toeven (tot een diepgang van ongeveer 0,9 m) op de beschutte aanlegplekken bij de eilandjes in het meer. Het is uiteraard niet de bedoeling in het riet of zomaar aan de oever aan te leggen. Op veel plaatsen kan goed geankerd worden: tussen de eilandjes (veel ketting zetten, slappe grond, maar wel altijd beschut liggen) en op andere geschikte plaatsen, bij goede windrichting en weersomstandigheden.

Bootverhuur & Rondvaarten