Uitzichtpunten

In de wildernis van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden op de grens van Groningen en Friesland broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In het voor- en najaar, tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst. Dan kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen. ’s Avonds laat het gebied zich van een hele andere kant zien. Dan staan er honderden sterren aan de hemel. Dit wil je niet alleen vanaf de grond bekijken. Beklim eens een van de torens in het gebied en bekijk alles vanaf grote hoogte.

Zie ze vliegen

Vanaf de verschillende uitkijktorens heb je een mooi uitzicht over het gebied en zie je de vogels soms nét even wat sneller. Zo spot je bij De Baak op de Middelplaat de bruine kiekendief, de watersnip en de baardman, terwijl je vanaf de observatietoren bij het Ballastplaatbos een grotere kans hebt om de magistrale zeearend door de lucht te zien dansen.

Beklim ook eens de ruim 25 meter hoge uitkijktoren aan de noordrand van het Diepsterbos, aan de zuidkant van het Lauwersmeer. Vanaf de toren, met de naam De Reiddomp, heb je een fenomenaal uitzicht over Nationaal Park Lauwersmeer. Bij helder weer zie je aan de horizon Werelderfgoed Waddenzee en de vuurtoren en duinen van Nationaal Park Schiermonnikoog. Op de toren staat een verrekijker voor een nog beter zicht. Wie weet komt de zeearend nog voorbij vliegen! Hij wordt hier geregeld gezien.

Ontdek de oneindige sterrenhemel

Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker, dat je juist alles ziet. Je ziet meer sterren dan je ooit zag. Verspreid over het natuurgebied staan meerdere hemelplatformen. Ga liggen en tuur omhoog, hier kan je uren blijven liggen. Je vindt de hemelplatforms bij de Vlinderbalg, Achter de Zwarten en op de Zoutkamperplaat. Overdag in de buurt van een van de torens? Dan mag je ze natuurlijk ook gebruiken om dieren te kijken.