Activiteiten met kinderen

Spelen

Natuurspeelplaats
Bij het Activiteitencentrum Lauwersnest is er voor kinderen een uitdagende natuurspeelplaats. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is een speelobject van 5 meter hoog dat eruitziet als een groot vogelnest. En omdat het Lauwersmeer een officieel Dark Sky Park is, zie je dat terug in het ontwerp. Het speelobject heeft een Dark Sky verdieping met een sterrenhemel. Om daar te komen moeten kinderen via netten omhoogklimmen. Met de kabelbaan onder het speelobject kunnen ze als een vogel over het gebied ‘vliegen’. Er is een grote vijver waar kinderen waterbeestjes kunnen vangen en bestuderen. Ook is er een plek om met water te spelen, en er zijn verschillende spannende wateroversteken zoals stapstenen en apentouwen.

Waterspeeltuin
Vlakbij de stranden van het Lauwersmeer, tegenover het parkeerterrein bij restaurant het Booze Wijf, is een waterspeeltuin. Er is een baggertoestel waarmee je kunt graven en zand kunt transporteren, een bouwplaats met kliedertafel, een speedboot en een speelvis. De speeltuin is zo ontworpen dat kinderen leren hoe watersystemen werken en hoe ze moeten samenwerken om deze systemen in werking te krijgen. Geschikt voor alle leeftijden.

Wandelen

Natuurpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
Leuke korte route voor de hele familie: het Lauwersmeergebied in het klein.

Kabouterpad, 500 – 1500 meter, start: Lauwersnest

Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. Zie jij de sporen van de kabouters die hier wonen? Bij het Lauwersnest ligt tegen betaling tijdens openingstijden een kaboutertas voor je klaar. Met een puntmuts op, loop je samen met je (groot)ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Zoek steeds naar de volgende kabouter-route-paal. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. In tijden met veel regenval is het nodig om regenlaarzen te dragen: er liggen grote plassen op de route. 

Vogelbeleefpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest

Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtige plek om van vogels te genieten. Speciaal voor kinderen van 6 – 12 jaar is er het Vogelbeleefpad. Koop tijdens openingstijden van het Lauwersnest het boekje met de opdrachten. Hou je ogen en oren goed open en ga op zoek naar 8 nestkasten, waar je de opdrachten uit het boekje kunt doen. Weten jullie de uil te vinden? En hoor je wat de vogels te vertellen hebben? Heb je zelf een verrekijker? Neem die dan mee!

Het WasWadPad, 4,5 km, start: Natuurlijk Kollumeroord of einde van De Rijsdammen 

Speciaal voor gezinnen met kinderen (leeftijd 6 – 12 jaar) is er in het Diepsterbos het ‘WasWadPad’. Waar wad plaatsgemaakt heeft voor woud en waar wadlopers vervangen zijn door woudlopers. Tijdens de wandeling leer je van alles over de verandering van wad tot woud. In 1969 werd Lauwerszee immers Lauwersmeer, werd zout zoet, verdween de zeehond en verscheen het ree. Spelenderwijs leren de kinderen (en hun begeleiders) van alles over het zilte verleden en de huidige bewoners. De speelelementen en opdrachten zijn prachtig en uitnodigend vormgegeven. De hele route is ongeveer 4,5 kilometer lang en wil je alle spellen en opdrachten doen, dan ben je circa anderhalf uur bezig.
De route brengt je ook naar de
nieuwe uitkijktoren, waar je een groot deel van de antwoorden van de opdrachten vindt.

Perfect Earth Animals
Met je telefoon op jacht naar dieren(kaartjes) in het Lauwersmeergebied. Op de blauwe wandelroutes van Staatsbosbeheer in het Lauwersmeergebied zijn digitale dieren verstopt. Met de gratis Perfect Earth Animal app kun je ze sparen. Het werkt heel eenvoudig: download de gratis app en open deze bij de start van je wandeling. Kom je binnen 50 meter van een verstopte dierenkaart, dan wordt deze dierenkaart automatisch toegevoegd aan de collectie op je telefoon. Op de dierenkaarten staan leuke weetjes over de dieren. Blijf buiten wel goed opletten, want ook daar kun je deze dieren tegenkomen. De app is beschikbaar via de App Store en Google Play.