Junior Rangers

In Nationaal Park Lauwersmeer is een leuke en enthousiaste groep Junior Rangers actief. Deze jongeren zijn de ambassadeurs van dit prachtige gebied. Maandelijks gaan ze samen op pad: leren, ontdekken en doen rondom het Lauwersmeer:

“Wij zijn jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. We vinden het leuk om geregeld met elkaar op pad te gaan in het Lauwersmeergebied. We hebben speciale aandacht voor vogels. Niet zo vreemd natuurlijk in een gebied waar meer dan driehonderdvijftig soorten vogels zijn waargenomen. Maar we doen ook gewoon andere leuke dingen in de natuur: koken op een vuurtje, bushcraften of bijvoorbeeld vliegeren.”

De Junior Rangers komen zo’n acht keer per jaar op een zaterdagochtend bij elkaar. Wil je een keer de sfeer komen proeven? Stuur dan een mail naar g.lek@ivn.nl. De komende maanden staan de volgende activiteiten op het programma:

Zaterdag 25 januari: koude tocht met warme soep!
Op vogelexpeditie Achter de Zwarten; een gebied dat alleen te voet bereikbaar is. Hou jij het vol en spot je ook nog eens de meest bijzonder vogel?

Vrijdagavond 14 februari: dwalen door de duisternis 
In het donker door Dark Sky Park Lauwersmeer: vinden we de weg nog terug?

Zaterdag 14 maart: struinen en opruimen
We gaan struinen en opruimen langs de wilde zuidkust van het Lauwersmeer, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek.

Zaterdag 18 april: trektocht over het eiland 
Naar Schiermonnikoog! Op trektocht over het eiland, net als de duizenden vogels.

Zaterdag 9 mei: win jij het van een vogelaar? 
Film Birdmigration kijken in het Lauwersnest en dan op pad met een doorgewinterde vogelaar; spot jij meer vogels dan hij?

Zaterdag 20 juni: Zomerkamp ‘Expeditie Noordkromp’
Op expeditie op Schiermonnikoog; halen we na twee dagen het eind van het eiland om de bijzondere en zeldzame schelp ‘Noordkromp’ te vinden?

Zaterdag 22 augustus: zoek de zeehond
We gaan op zoek naar zeehonden op de Engelsmanplaat; een zandplaat in de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog.

Over Junior Rangers

Junior Rangers is een initiatief vanuit Europarcs. In Nationaal Park Lauwersmeer maakt IVN, samen met Staatsbosbeheer en vrijwillige begeleiders, een programma voor deze groep mogelijk. In verschillende Nationale Parken in Europa zijn Junior Rangers actief en dit Europese netwerk breidt zich nog steeds uit. Door jongeren te betrekken bij natuur hopen we bij hen een duurzame zorg voor de natuur te bewerkstelligen. Het programma is een investering in een langdurige relatie van jongeren met het Lauwersmeergebied.