Fietsen

In het Lauwersmeergebied vind je een uitgebreid netwerk van fietspaden. In het Ballastplaatbos en het zuidwestelijk gelegen Kollumeroord kun je prachtig fietsen. Verder is het fietspad over de Ezumakeeg een aanrader, net als de – net buiten het Nationaal Park gelegen – Marnewaard.

Rondje Lauwersmeer

De route voert je langs natuur, cultuur en de historie van het Lauwersmeergebied en laat je de mooiste plekken in het gebied beleven. De 43 kilometer lange route is recent opgewaardeerd met nieuwe fietspaden, hemelplatforms, vogelkijkbanken en de nieuwe Waddentribune bij de Hoek van de Bant met prachtig uitzicht over Werelderfgoed Waddenzee. Al deze nieuwe elementen hebben een plek gekregen in de nieuwe folder. (Her-)ontdek de route en stop onderweg voor een terras of een vers visje. Je kunt de route gratis downloaden

Audioroute Nationaal Park Lauwersmeer

Wil je al fietsend het verhaal van Lauwersmeer ontdekken, gezien door de ogen van de schilders van vroeger en hedendaagse fotografen? Download dan de app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ met unieke fietsroutes zoals de audioroute Nationaal Park Lauwersmeer. Deze route is circa 38 km lang, waarbij je grotendeels fietst over vrij liggende fietspaden.

Voor het themajaar Ode aan het Landschap ontwikkelden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau de app ‘Meesterwerk Nederlands Landschap‘. Stap op de fiets en ga mee op ontdekkingstocht door de Nederlandse nationale parken met de audioroutes van Meesterwerk Nederlands Landschap. Onderweg luister je naar verhalen over de geschiedenis van het landschap en maak je kennis met oude meesters én hedendaagse kunstenaars die hun eigen kijk op het landschap geven.

Schietoefeningen Marnewaard

Het Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan de oostzijde aan het militair oefenterrein Marnewaard. Wanneer er geen militaire oefeningen zijn kun je in dit uitgestrekte gebied prachtig wandelen en fietsen. Soms is het militaire oefenterrein afgesloten, i.v.m. schietoefeningen. Dit is ter plekke altijd duidelijk aangegeven en de planning voor dit jaar vind je hier ook online.

Zelf routes fietsen

Op de Falkkaart van het Lauwersmeer staan de fietspaden en het fietsknopennetwerk in het gebied. De Falkkaart is verkrijgbaar bij Falk.nl en in Activiteitencentrum Lauwersnest.

Let op: door werkzaamheden aan de Lauwersmeerdijk zijn enkele fietspaden in het gebied afgesloten. Hou daar rekening mee bij je bezoek aan het Lauwersmeer. Check vooraf de afsluitingen op deze kaart van Routebureau Groningen