De duisternis beleven

Foto: Peter Tulner

Boven je fonkelen de sterren als nooit tevoren. Je ziet geen hand voor ogen en toch… lijk je juist meer te zien. Beleef Dark Sky Park Lauwersmeer met de boswachter of ga lekker zelf op pad. Bij helder weer is, door gebrek aan kunstlicht, de Melkweg hier goed te onderscheiden. Dat kan in principe op elke plek in het gebied, zolang er geen storend licht is van bijvoorbeeld straatlantaarns.

In de winter is het het donkerst, omdat de zon dan vroeg ondergaat en in de nacht diep onder de horizon zakt. In de zomermaanden is het noordelijk halfrond meer naar de zon gericht. Hierdoor gaat de zon later onder en komt ze ’s nachts minder laag onder de horizon, zodat je een zwak schijnsel blijft zien gedurende de nacht. De donkerste nachten beleef je dus in de winter. Maar een warme zomernacht met een heldere sterrenhemel is ook zeker een bijzondere beleving!

Goede plek om de hemel te bewonderen

De toegangsvoorwaarden zijn in het Lauwersmeergebied (m.u.v. militair oefenterrein ‘Marnewaard’) ’s nachts hetzelfde als overdag; vrij wandelen op wegen en paden. Er zijn drie plekken waar je de nachtelijke hemel goed kunt bewonderen:

Op de hemelplatforms kan je hoofdsteunen neerlaten en zo liggend de sterren te bekijken. Het zijn uitkijktorens die bedacht zijn om ’s nachts bij helder weer op te gaan liggen om naar de sterrenhemel te kijken.

Tips voor wandelingen onder de sterren

Bezoekers vinden het soms lastig om te ontdekken waar je ’s nachts goed kunt wandelen. Daarom hierbij een paar tips!

Donkerste fietspad van Nederland

Wandelend over het aardedonkere fietspad in de Kollumerwaard zie je de verlichting van Zoutkamp, de gasvlam van Grijpskerk en in het zuidoosten de gloed van de stad Groningen. Het fietspad begint bij de parkeerplaats aan de Kwelderweg en komt uit op de Hooge Zuidwal. En dan weer terug.

Dansende havenlichten bij Lauwersoog

De verlichting van boten, de lampen op de kant en de sluis en in de verte Schiermonnikoog: de verlichte haven van Lauwersoog is een fantastisch nachtelijk decor. Parkeer bij de Hoek van Bant en ga te voet door de uitgestorven haven met links en rechts van je het zacht klotsende zwarte water.

Ballastplaatbos in het donker

‘K ben niet bang voor de wilde dieren, ben niet bang, ben niet bang. Mooi zo, de duisternis van het Ballastplaatbos ten noorden van bungalowpark Suyderoogh heet je welkom. Soms kom je langs donker water, soms zie je lichten in de verte. Spannend, vooral als het een beetje waait!

Zoutkamperril

Vanaf de Strandweg langs de Zoutkamperril heb je in het donker een prachtig zicht op het verlichte bedrijventerrein van de vissershaven. Als je je omdraait, zie je de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne en de molen van Vierhuizen.

Rondje Ezumazijl

Ook aan de Friese kant van het Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. Parkeer bij Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord en wandel een rondje door de graslanden en langs het donkere water. In de verte zie je de verlichting en de gasvlam van Oostmahorn.

 

Nije Faert bij Esonstad

Vier je vakantie in Esonstad bij Oostmahorn? Dan hoef je niet ver voor een wandeling in de duisternis. Met een tochtje langs de Nije Faert bij Esonstad ervaar je hoe donker het water ’s nachts is. Wandel over de dijk of beneden langs het strand.

Blog: het donker in

Wil je alvast een voorproefje? Lees dan het blog ‘Het donker in‘ waarin Boswachter Jaap Kloosterhuis je meeneemt de duisternis in voor een nachtelijke boswandeling met het licht uit.