De reuzenstern, een bijzondere gast!

Half augustus tot medio september is de tijd om op zoek te gaan naar de reuzenstern in Nationaal Park Lauwersmeer. Maar dit jaar zijn de eersten nu al te bewonderen. Deze zeldzame doortrekker broedt in Zweden en Finland en trekt (o.a. via het Lauwersmeer) naar Afrika om te overwinteren.

Het is de grootste stern (formaat stormmeeuw) van Europa met een grote oranjerode snavel met zwarte punt. Naast een imposante verschijning, zijn vooral de jagende vogels spectaculair. Vliegend en biddend boven het meer zijn deze vogels op jacht naar vis. Is een prooi gezien, dan storten ze zich in het water om met hun grote dolkvormige snavel een vis te vangen.
In deze tijd van het jaar zijn de oudervogels vaak nog samen met hun jongen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gespikkelde verenpak en klagelijk gezeur om eten.

Goede plekken om in het Lauwersmeer reuzensterns te zien zijn het Jaap Deensgat, de Ezumakeeg en Achter de Zwarten. Maar met enig geluk is deze vogel ook elders boven het meer of langs de oevers aan te treffen.