De International Dark Sky Association kondigt het 100e Dark Sky Park aan

Het 100e Dark Sky Park is Tumacácori National Historical Park in de Verenigde Staten. Deze mijlpaal markeert de bescherming van meer dan 1.911.411 km2 beschermde nachtelijke hemel wereldwijd. Het Nationaal Park Lauwersmeer is hier onderdeel van. Ga op virtuele tour langs alle 100 Dark Sky Parken en ervaar de schoonheid van de nacht met deze drie minuten durende compilatie.

De International Dark Sky Association (IDA) begon 17 jaar geleden in de Verenigde Staten met het eerste Dark Sky Park. De organisatie werkt nauw samen met publieke en private partijen aan het beschermen van de nachtelijke wildernis. Deze plekken bieden bezoekers de kans de schoonheid van een heldere sterrenhemel te ervaren. Het doel van de Dark Sky Parken gaat echter verder dan het behoud van de duisternis en een heldere sterrenhemel. Een van de belangrijkste doelen van het International Dark Sky Places Program is het ontwikkelen van actieve deelnemers die het belang van de missie van de IDA behartigen: ‘Behouden en beschermen van de nachtelijke omgeving door verantwoord om te gaan met buitenverlichting.’

De provincies, gemeenten en Staatsbosbeheer werken met partners samen aan het behoud van de duisternis in het Nationaal Dark Sky Park Lauwersmeer en aan de bewustwording over het belang van duisternis voor mens en dier. Staatsbosbeheer doet dit onder meer met nachtelijke excursies in het Nationaal Park Lauwersmeer. Kijk voor meer informatie op light pollution map, IDA en www.np-lauwersmeer.nl.