Bouwstenen voor Werelderfgoedcentrum van zwerfvuil Lauwersmeer

Op zaterdag 9 maart wordt er met zoveel mogelijk mensen zwerfvuil opgeruimd rond het Lauwersmeer. Iedereen kan daarbij helpen. Bijzonder dit jaar is dat al het harde plastic een speciaal doel krijgt. The Great Plastic Bake Off gaat daar zogenaamde ‘waddentegels’ van maken voor het nieuwe Werelderfgoedcentrum (WEC) in de haven van Lauwersoog.

Jaarlijks komt er veel zwerfvuil in het Lauwersmeergebied terecht. Los van dat het geen gezicht is, is al dat afval ook gevaarlijk. Met name voor dieren. Ze kunnen erin verstrikt raken of ze zien het aan voor voedsel en krijgen zo veel plastic binnen. Via de spuisluizen komt het afval ook in zee terecht. Zo bereikt het uiteindelijk zelfs de meest afgelegen plekken in de oceanen en draagt het bij aan de groei van de ‘plastic soep’.

Waddentegels voor bestrating WEC

Tijdens de voorjaarsschoonmaak wordt hier wat aan gedaan en daarbij is alle hulp welkom. Het hele gebied wordt schoongemaakt, ook de plekken die normaal gesproken afgesloten zijn voor publiek. Een unieke kans dus! Al het harde plastic wordt dit jaar apart ingezameld. Hiervan maakt The Great Plastic Bake Off, met hun FUSE-kitchen, zogenaamde waddentegels. Deze tegels kunnen gebruikt worden als open bestrating. Regenwater stroomt er doorheen naar beplanting of naar het grondwater. Hiermee voorkom je wateroverlast. Deze klimaatadaptieve tegels krijgen een mooie bestemming rondom het nieuwe Werelderfgoedcentrum.

Iedereen is welkom om te helpen

We hopen op zoveel mogelijk mensen die willen helpen. Aanmelden kan bij boswachter Rinus de Jong (r.jong@staatsbosbeheer.nl of 06 – 51 23 09 23). Om 9.30 uur staat er koffie/thee en koek klaar en na afloop een welverdiende kom soep. De organisatie zorgt voor voldoende materiaal om plezierig en veilig te werken. Deelnemers moeten zelf voor water- en winddichte kleding, stevig schoeisel (laarzen zijn erg handig) en eten en drinken voor in het veld zorgen.

Datum en tijd: zaterdag 9 maart van 9.30 tot 15.30 uur.
Locatie: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog.

Deze schoonmaakactie wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie, i.s.m. de gemeente Noardeast Fryslân, The Great Plastic Bake Off, Jachthaven Lunegat en Windsurfing Oostmahorn.