Bouw sterrenwacht Lauwersmeer

De bouw van de nieuwe sterrenwacht bij het activiteitencentrum Lauwersnest in het Dark Sky Park Lauwersmeer is in volle gang. Dit gebeurt in opdracht van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Aries van Calcar, hobby astronoom en voormalig kapitein op de grote vaart, is er bij betrokken.

“Het Lauwersnest is een mooie plek om naar de sterren te kijken,” vertelt Van Calcar. “In het Nationaal Park is nauwelijks kunstlicht, waardoor het er heel donker is. En hoe donkerder het is, hoe meer sterren je kunt zien. Uit metingen blijkt dat het Lauwersmeer tot de donkerste plekken van Nederland behoort.

Meer sterren
De afgelopen vijf jaar is het er aanmerkelijk donkerder geworden. Dit komt onder meer doordat toenmalig gemeente De Marne de straatverlichting heeft verbeterd. Daardoor is er ’s avonds meer zicht en tegelijkertijd minder lichtvervuiling (en de energierekening voor straatverlichting is vier keer zo laag). Ook de nieuwe verlichting op het terrein van de kazerne is een enorme verbetering geweest. Dit heeft de lichtvervuiling in het gebied verder verminderd.”

Koepel
De astronoom: “De sterrenwacht in het Lauwersmeergebied komt op een verhoogd stenen terras dat ook toegankelijk is voor minder validen. Op het terras komt een koepel met daarin een telescoop met een camera er aan. Wordt het helder weer, dan gaat de koepel open. De universiteit gaat er met studenten onderzoek doen. De telescoop is bedoeld om van afstand bestuurd te worden (vanaf bijvoorbeeld het Zernikecomplex) en op de locatie zelf.”

Publiek
De koepel zelf wordt ook toegankelijk voor het publiek, en samen met Staatsbosbeheer en Astro Friesland worden er straks avonden voor het publiek georganiseerd. Het nieuwe terras bij de sterrenwacht biedt ruimte en een stabiele ondergrond voor telescopen die vrijwilligers en bezoekers zelf meenemen om eigen waarnemingen te doen.

Opening
Het fundament van de sterrenwacht is gelegd, de koepel wordt nog geplaatst. Naar verwachting wordt de bouw voor het einde van de zomer afgerond. Vanwege de Coronaregels is het nog even afwachten wanneer de nieuwe sterrenwacht officieel geopend kan worden.

Melkweg
Wat er straks allemaal te zien is bij de sterrenwacht? “De Melkweg, die vanwege lichtvervuiling in grote delen van ons land helaas al niet meer te zien is, de Andromedanevel, Maan en planeten, bijvoorbeeld de ringen van Saturnus.”
Wie niet wachten kan, kan alvast wat voorpret beleven met het gratis programma Stellarium op de computer of soortgelijke apps op de mobiele telefoon. “Handig om de weg aan de hemel te verkennen”, aldus Van Calcar.