Boomwurger ontdekt in Lauwersmeer

Afgelopen zomer is in het Lauwersmeergebied een boomwurger aangetroffen. De boomwurger is een klimplant die oorspronkelijk afkomstig is uit Oost-Azië. In de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland wordt de plant als een invasieve exoot beschouwd. Dankzij snelle herkenning en optreden van de boswachter kan deze exoot zich niet verder verspreiden in het gebied.

Deze zomer vonden vrijwilliger Richard ter Veen en boswachter Dirk Dijkshoorn in een afgelegen en ontoegankelijk deel van het Lauwersmeergebied een voor hen onbekende klimplant. Gezien de hoogte en het aantal jaarringen moest de plant al minstens tien jaar oud zijn. Na voorlopige determinatie op grond van foto’s, is materiaal opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waarna bleek dat het inderdaad om een boomwurger ging. Waarschijnlijk is de plant door vogels aangevoerd.

Op verzoek van de NVWA is het exemplaar verwijderd. Snelle herkenning en verwijdering van deze klimplant is belangrijk om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Het is nu de derde keer dat verwildering van boomwurger in Nederland is geconstateerd, maar de eerste keer dat de soort zich spontaan in een Natura 2000 gebied heeft gevestigd.

Bron: Nature Today