Bloedmaan tijdens maansverduistering

Maandagochtend 21 januari vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele maan veel donkerder is dan normaal. De maansverduistering is waarschijnlijk goed te zien omdat het volgens de weersverwachting dan onbewolkt is. Bezoekers zijn welkom in het Nationaal Park Lauwersmeer, een van de donkerste plekken van ons land, om de maansverduistering mee te maken.

De eclips begint om 3.36 uur, staat rond 6.13 uur op het maximum en eindigt om 8.50 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 5.41 tot 6.44 uur, bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan.

Bloedmaan
Er valt nog wel een beetje indirect zonlicht op de maan. Dit wordt door de aardatmosfeer gebroken, waardoor het indirecte zonlicht het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 63 minuten.

(Bron: hemel.waarnemen.com)