Beleef Lauwersmeer online tijdens de dag van het Nationaal Park

Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats, een dag die door veel Europese parken wordt gevierd, zo ook door Nationaal Park Lauwersmeer. Uiteraard doen we dat door omstandigheden dit jaar online, maar dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid.

Natuur doet je goed

De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt, moeten we kansen creëren voor burgers om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur heeft bewezen welzijn te creëren en een actieve levensstijl te bevorderen. Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Natuur geeft je een boost waardoor je je fitter en vrolijker voelt. Onderzoek bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Zelfs het kijken naar natuurbeelden heeft een positief effect. Kortom: natuur doet je goed!

Beleef de parken online

Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven, vieren we dit jaar de Dag van het Nationaal Park online. Het organiseren van evenementen ter plaatse kan momenteel niet, maar we kunnen mensen nog steeds informeren en herinneren aan de waarde van de nationale parken, in een digitaal jasje. En dat doen we met alle Nederlandse Nationale Parken komend weekend via:

  • Een digitale tour door elk Nationaal Park: geniet van het park en de natuur met een digitale natuurexcursie! Gewoon lekker vanuit je eigen huis. Een voordeel aan online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden. Zie hieronder het filmpe van Nationaal Park Lauwersmeer:
  • De Nationale Parken Quiz: wat weet jij van de Nationale Parken in ons land? We dagen iedereen uit om mee te doen met deze speciale quiz en zo de leukste dingen te leren over deze bijzondere natuurgebieden

Een overzicht van alle excursies is vanaf 22 mei beschikbaar op de website van IVN Natuureducatie. Natuurlijk is de excursie van Nationaal Park Lauwersmeer ook te zien via deze site en de social media kanalen van het park met #natuurdoetjegoed.

Topnatuurgebieden

De 21 Nationale Parken zijn onze topnatuurgebieden met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur, met ieder zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen. In Nationaal Park Lauwersmeer kun je nog genieten van echte stilte, je verwonderen over de enorme vogelrijkdom en de echte duisternis beleven. Via het filmpje en de quiz maak je kennis met deze bijzondere natuur op vroegere zeebodem, op de grens van Groningen en Friesland.