Beleef de natuur in Kollumeroord

Samen met Pepijn van Binsbergen runt Marcel Copini Natuurlijk Kollumeroord. Een groepsaccommodatie, outdoorcentrum, conferentieoord en trouwlocatie, op een plek omgeven door bos en water. Ze organiseren er schoolkampen, teambuildingsactiviteiten of een (in)spannend feest. Zo’n acht kilometer ten noorden van Kollum, grenzend aan het Nationaal Park Lauwersmeer.

Copini vertelt: “We zijn zo’n 10 jaar geleden begonnen. En daarvoor organiseerde ik al activiteiten voor de gasten van de vorige eigenaar vanuit m’n buitensportbedrijf. We hebben vier vakantiehuizen, met een- en tweepersoons slaapkamers en slaapzalen voor maximaal 18 personen. Er is ruimte voor in totaal 120 personen. Daarnaast hebben we een restaurant, een grote zaal en een keuken waar je voor grote groepen kunt koken. De accommodatie is geschikt voor een zakelijke overnachting, schoolkamp, vakantie, feest en bruiloft. Aan de rand van het Lauwersmeer. Het bruggetje over en je bent in het Nationaal Park, het is eigenlijk een verlenging van ons eigen terrein.”

Gasten
“We ontvangen vooral groepen. Heel verschillende gasten, die ons weer om heel eigen redenen waarderen. We zijn bijvoorbeeld trouwlocatie. De gasten die hier voor komen, vinden de plek en de sfeer heel mooi. Vogelaars overnachten hier en gaan met de verrekijker de natuur in. Een muziekvereniging komt hier om lekker muziek te maken en tussendoor een ontspannende wandeling.
De daggasten weten ons tot op heden iets minder te vinden. Dat heeft er ook mee te maken dat dit deel van het Lauwersmeergebied iets minder ontdekt is. Maar, al is het een eindje rijden, mensen vinden het echt de moeite waard ”

Scholen
“Scholen of bedrijfsuitjes komen hier voor de activiteiten. Om over het water van de tokkelbaan te zoeven, de toren te beklimmen, of raadsels op te lossen met behulp van een gps door het survivalbos. Voor scholen is het voordeel dat hier weinig prikkels zijn. Ook zijn we bezig met de natuur als klaslokaal. Lesgeven in de buitenlucht. Je kunt in de natuur zoveel vakken behandelen. Bijvoorbeeld via geocaching, met behulp van coördinaten een locatie vinden, daar komt wiskunde bij kijken. Maar ook aardrijkskunde, biologie en taal komen buiten aan de orde, je kunt de vakken er integraal aanbieden.”

Kansen
“In Kollumeroord worden een aantal nieuwe toeristische voorzieningen aangelegd als onderdeel van het project Rondje Lauwersmeer (de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute wordt opgeknapt, red.). Een samenwerking tussen gemeenten, provincies, Staatsbosbeheer en ondernemers. Er komen onder meer nieuwe wandelpaden, een beleefpad met educatieve elementen, een uitkijk- en klimtoren. Hier willen we meer gaan doen met gaming in de buitenlucht. Hij besluit: “Daarnaast bieden we in de zomervakantie weer activiteiten aan voor individuele gasten. Zodat je bijvoorbeeld alleen of met het gezin mee kunt doen.”