Baltsende zeearenden?

Hoewel het officieel nog hartje winter is, krijgen de zeearenden in deze tijd van het jaar alweer vlinders in de buik. Man en vrouw maken samen spectaculaire baltsvluchten, waarbij ze naast elkaar vliegen of zelfs met hun klauwen in elkaar haken en samen omlaag buitelen. Mocht je het geluk hebben een dergelijke baltsvlucht te zien, dan is dat een onvergetelijke belevenis. Kortom, richt de komende weken de blik wat vaker omhoog en wie weet ben je getuige van de liefdesverklaring van de zeearenden.

De komende weken is het ook de hoogste tijd om het metersgrote oude nest op orde te brengen met verse takken. Of om een geheel nieuw nest te bouwen. Het is dan ook goed mogelijk om in deze tijd een zeearend te zien vliegen met een armdikke tak.

Sinds 2006 broeden er weer zeearenden in Nederland en dat worden er elk jaar meer. Afgelopen jaar waren er in Nederland 36 paren zeearenden met een nest, waarvan 28 succesvol waren. In Nationaal Park Lauwersmeer hebben in 2023 twee paren gebroed, die allebei één jong hebben grootgebracht. Hopelijk wordt 2024 een prachtig jaar voor deze imposante roofvogels!