Van activiteitencentrum naar vogelacademie

In september start Staatsbosbeheer met de verbouwing van het activiteitencentrum in Nationaal Park Lauwersmeer. Het huidige activiteitencentrum wordt aangepast: de inrichting en informatie richt zich straks nog meer op de vogelrijkdom in het Lauwersmeergebied. En er wordt een extra ruimte bijgebouwd waar lezingen en presentaties worden gegeven, studenten onderzoek kunnen doen en waar kinderactiviteiten zijn. Zo ontwikkelt het centrum zich tot een vogelacademie.

“Het Lauwersmeergebied is een enorme vogelmagneet”, zegt boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. “Door de komst van een vogelacademie krijgen bezoekers nog gerichter informatie over wat er in het gebied is te zien. Ook is het de bedoeling dat er onderzoek wordt gedaan door studenten.” De provincie Fryslân en de provincie Groningen dragen financieel bij aan de realisatie van de vogelacademie.

Vogelrijkdom
Het Lauwersmeergebied is van onschatbare waarde voor vogels. De vogelrijkdom is van nationaal en internationaal belang. Nationaal Park Lauwersmeer is een ‘vogelparadijs op vroegere zeebodem’ en, als onderdeel van het Waddengebied, een rustplaats voor vogels op diverse trekroutes. Kloosterhuis: “De nieuwe vogelacademie geeft hierover informatie en wijst de bezoeker de weg om dat buiten in het gebied, ook te ontdekken en te beleven. In het centrum werken we samen met andere, (wetenschappelijke) organisaties en doen we aan kennisontwikkeling. Daarnaast organiseren we er ook excursies en (kinder-)activiteiten”.

Samenwerking Waddengebied
De komende jaren wordt ook gewerkt aan het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in de haven van Lauwersoog. Ook het Nationaal Park Lauwersmeer wordt hier straks gepresenteerd. De nieuwe vogelacademie en het Werelderfgoedcentrum gaan elkaar versterken. Beide ontwikkelingen zijn ervoor bedoel dat straks meer mensen het Lauwersmeergebied gaan bezoeken.

Lees hier het artikel over het Werelderfgoed Waddenzee.