15 sep

Dark Sky avond

Nationaal Park Lauwersmeer staat internationaal bekend als ‘Vogelparadijs op Vroegere Zeebodem’. Het, voor Nederlandse begrippen, grote natuurgebied biedt rust, ruimte en voedsel voor vele vogels die er soms permanent en soms tijdelijk een plek vinden. De rust en de ruimte wordt ook gewaardeerd door de vele bezoekers die er te voet of met de fiets op uit trekken. Maar het gebied heeft nog een belangrijke waarde: duisternis.

In de meeste ontwikkelde landen is kunstlicht de laatste veertig jaar, bijna ongemerkt, steeds meer toegenomen. Kunstlicht is op zichzelf nuttig en heeft het leven een stuk veraangenaamd. Maar er is een keerzijde: te veel kunstlicht heeft ons de duisternis en daarmee het zicht op de nachtelijke hemel ontnomen. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Dark Sky Park Lauwersmeer is daarom mensen ervan bewust te maken dat overbodig kunstlicht onwenselijk is.

Zaterdag 15 september a.s. (20.30 uur tot ca. 23.00 uur) is er bij het Activiteitencentrum van Nationaal Park Lauwersmeer een ‘Dark Sky avond’. De boswachter vertelt over (on-)gewenst kunstlicht en studenten sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen vertellen over sterren en planeten en andere kosmische fenomenen. Bij helder weer richten ze een grote telescoop op onder meer de reuzenplaneet Saturnus.

Deze avondactiviteit, interessant voor jong en oud, sluit aan op het programma van de Waddenvereniging over vogels en vissen in Nationaal Park Lauwersmeer, dat ’s middags om 16.00 uur al begint. Zie daarvoor www.waddenvereniging.nl

 

Foto: Erik Slot

Wanneer zaterdag 15 sep 2018 - 20.30 - 23.00 uur
Waar Activiteitencentrum De Bosschuur, De Rug 1, Lauwersoog
Voor wie Alle leeftijden
Kosten Geen
Aanmelden Niet nodig
Organisatie Staatsbosbeheer in samenwerking met het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen