4 jun

Als de Zon (Deels) Verdwijnt

Op donderdag 10 juni 2021 van 11:19 en 13:31 schuift de Maan gedeeltelijk voor de Zon, vanaf de Aarde gezien. Het lijkt dan alsof er een hapje uit de Zon genomen wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld zien met een eclipsbril of zonnetelescoop. Bij helder weer zullen we dit in Nederland van begin tot eind kunnen volgen. Wil je weten hoe je dit zelf kunt zien, schuif dan aan bij deze online lezing van dr. Michael Wilkinson: “Een totale zonsverduistering is één van de meest indrukwekkende astronomische verschijnselen. Zelfs een gedeeltelijke verduistering, zoals die van 10 juni 2021 is imposant. In deze lezing vertel ik wat een zonsverduistering is, hoe je hem veilig (!!) kunt waarnemen of fotograferen, en wat er zoal verder op de zon te zien is. Aan het eind laat ik een film zien van de totale zonsverduistering van 2017 in de VS.”

Let op: kijk NOOIT naar de zon zonder geschikte filters, anders kost het je je ogen!

Over de spreker: dr. Michael Wilkinson (Rijksuniversiteit Groningen) is sterrenkundige en informaticus en bestudeert in zijn vrije tijd de Zon.

 

Wanneer vrijdag 4 jun 2021 - van 20.00 tot 21.00 uur
Waar

Online. Klik op de volgende link voor de livestream: Livestream: Als de Zon (Deels) verdwijnt

Voor wie

Volwassenen

Kosten

Deelname is gratis

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig

Organisatie

Deze online lezing wordt verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Nationaal Park Lauwersmeer en Staatsbosbeheer, in het kader van het programma “Donkerte van de Wadden”.