Vogels kijken

Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen: dat is imposant. En dat is het Lauwersmeer!
Twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels vinden in het Lauwersmeer een ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

Nationaal Park Lauwersmeer is daarom een Nederlandse toplocatie om vogels te kijken. De vogel-kijk-plekken Jaap Deensgat, Roodkeelplasje en Ezumakeeg staan garant voor het zien van bijzondere vogelsoorten. Bijna dagelijks ‘spotten’ vogelaars zeldzaamheden in het Lauwersmeergebied.

Staatsbosbeheer heeft op een aantal goede vogel-kijk-plekken vogelkijkhutten neergezet. Vanuit zo’n vogelkijkhut kun je de aanwezige vogels, zonder ze te verstoren, van dichtbij bekijken. Eigenlijk zou een verrekijker tot de standaarduitrusting van iedere Lauwersmeer-bezoeker moeten horen. Heb je geen verrekijker, dan mag je in één van de vogelkijkhutten vast wel even door de verrekijker of de telescoop van een aanwezige vogelaar kijken. Dan gaat er een totaal nieuwe wereld voor je open.
Op andere plekken zijn uitkijkpunten

In het Activiteitencentrum De Bosschuur kun je gratis een vogelkijkkaart en een complete vogelstreeplijst Nationaal Park Lauwersmeer halen.

In Nationaal Park Lauwersmeer worden vrijwel dagelijks bijzondere vogels waargenomen. Klik hier voor actuele de waarnemingen.