Varen

Varen in een Nationaal Park… beleef de bijzondere natuur vanaf het water. Een groot deel van het Nationaal Park Lauwersmeer, zo’n 2000 hectare, is water. Er zijn delen in het Nationaal Park waar niet gevaren mag worden om de rust voor vogels te bewaren. Dit is ter plekke steeds duidelijk aangegeven.
En u mag er niet snel varen (max. 12 km/uur).

Het Lauwersmeer is ruim en gevarieerd. De oude slenken, nog uit de tijd van voor de afsluiting van de Lauwerszee, geven prima beschutting, zodat je hier zelfs met ruig weer nog met kleinere boten kunt varen. Het Lauwersmeer biedt voor elk wat wils: het is een aantrekkelijk vaargebied voor kano, surfplank, open boot en de kajuitboot (motor en zeil).

Vier jachthavens

Het Lauwersmeer is van alle kanten goed bereikbaar: via het Reitdiep (vanuit Groningen), de Dokkumer Ee (vanuit Friesland) en de Robbengatsluis te Lauwersoog (vanaf het Wad). Rond het Lauwersmeer vind je vier ruim ingerichte jachthavens, stuk voor stuk van alle gemakken voorzien:
1. Dokkumer Nieuwe Zijlen
2. Lauwersoog
3. Oostmahorn
4. Zoutkamp

Aanlegplekken

Naast de vier jachthavens zijn er ook een aantal speciale steigers en (recreatie)eilanden om aan te leggen (max. 3 nachten), midden in de weidse natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Het is aardig toeven (tot een diepgang van ongeveer 0,9 m) op de beschutte aanlegplekken bij de eilandjes in het meer. Het is -uiteraard- niet de bedoeling in het riet of zomaar aan de oever aan te leggen. Op veel plaatsen kan goed geankerd worden: tussen de eilandjes (veel ketting zetten, slappe grond, maar wel altijd beschut liggen) en andere, geschikte plaatsen, bij goede windrichting en weersomstandigheden.

Rondvaarten

In Nationaal Park Lauwersmeer zijn 2 rondvaartbedrijven. Beide bieden rondvaarten over het Lauwersmeer aan, waarbij je een compleet ander gezicht van het Nationaal Park te zien krijgt dan vanaf de wal. Je kunt de rondvaartbedrijven als volgt bereiken: