Vissen

Hengelsport

(c) Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe

Nationaal Park Lauwersmeer is bij veel 'recreatieve' sportvissers een geliefde omgeving om hun hobby uit te oefenen. De rust en de mooie omgeving zijn hier debet aan. Maar natuurlijk spelen ook de goede vangsten een grote rol. Vanuit heel Nederland komen vissers naar het Lauwersmeergebied om hun geluk te beproeven.

Visserij

Vooral brasem en blankvoorn komen op het Lauwersmeer voor, maar ook snoekbaars en baars. Forse brasemvangsten zijn met name van augustus tot half oktober mogelijk. Ook de winde komt de laatste tijd veel voor. Deze vis zorgt ervoor dat het Lauwersmeer voor vliegvissers in de zomeravonden een waar paradijs vormt. Vanaf de kant is het Lauwersmeer moeilijk te bereiken en te bevissen, maar met een waadpak aan komt u een heel eind. Voor bootvisserij liggen goede stekken in de Vlinderbalg, het Oude Robbegat, bij Oostmahorn en bij Lauwersoog. Heeft u zelf een boot, dan zijn er aan de Strandweg langs de Zoutkamperril twee gratis trailerhellingen aanwezig.

 

Het Lauwersmeer (vanaf Lauwersoog tot aan de sluizen bij Zoutkamp, Dokkumer Nieuw Zijlen en Ezumazijl) is uitgezonderd van de regel dat u zonder vergunning met één hengel mag vissen in bevaar- en bevlotbaar water. Dat betekent dat u, naast een sportvisakte, voor het Lauwersmeer altijd een vergunning nodig heeft! Zelfs al vist u met één hengel. Dit geldt zowel voor het vissen vanaf een bootje als vanaf de wal. Hieronder ziet u een overzicht van de gewijzigde visvergunningsvoorwaarden.

 

 Let op: m.i.v. 2011 is er iets gewijzigd:

Snoek moet onmiddelijk na de vangst levend worden teruggezet.

Er geldt een meeneemverbod voor karper. Het tijdelijk levend bewaren in een bewaarzak/leefnet in hetzelfde water waarin de karper is gevangen is echter toegestaan.

Het is verboden op, aan of nabij enig viswater in het Lauwersmeer meer dan twee snoekbaarzen voorhanden te hebben.

Nachtvissen is verboden.

Meertandige haak is uitsluitend toegestaan in combinatie met kunstaas.

Van 1 april t/m 30 mei mag er niet op snoek, snoekbaars en baars worden gevist.

Visvergunningsvoorwaarden

Als sportvisser heeft u de volgende mogelijkheden om in het Lauwersmeer te vissen:

Volwassenen:
* Vispas (voor leden van aangesloten hengelsportverenigingen).
* Weekvergunning (De weekvergunning kost € 10,-- en is o.a. verkrijgbaar bij Landal Esonstad, Natuurdorp Suyderoogh en Camping Lauwersoog).

Jeugd:
* Jeugdvergunning Groningen-Drenthe en Fryslân (tot 14 jaar, 1 hengel, aangewezen aassoorten*).
* Jeugdvispas (tot 14 jaar, 2 hengels, kunstaas groter dan 2,5 cm toegestaan).
* Zonder document onder begeleiding van volwassene met Vispas (tot 14 jaar,        1 hengel, aangewezen aassoorten*).

NB. De Kleine Vispas is dus niet geldig voor het Lauwersmeergebied!

* Aangewezen aassoorten:
brood, deeg, aardappel, kaas, granen, zaden, wormen, steurgarnaal, insecten, insectenlarven (bijvoorbeeld maden) en nabootsingen daarvan (bijv.kunstvliegen) mits die niet groter zijn dan 2½ cm.

Visserijbelangen

De visserijbelangen worden behartigd door de beide noordelijke hengelsportfederaties van Friesland en Groningen-Drenthe.

Vissenonderzoek Lauwersmeer

afdrukken