Varen

Watersport

Varen in een Nationaal Park... aan de ene kant: varen is varen, ook hier. U merkt eigenlijk niet dat u in een Nationaal Park vaart. Aan de andere kant: de natuur in deze omgeving is heel bijzonder. Bijna alles mag, maar er zijn gebieden waar u niet mag komen om de rust voor de vogels te bewaren. Dit is ter plekke steeds duidelijk aangegeven. En u mag er niet snel varen (max. 12 km/uur). Maar het water dat wel tot uw beschikking staat, is ruim en gevarieerd genoeg. Want een groot deel (2.000 ha) van Nationaal Park Lauwersmeer bestaat uit water. De oude slenken, nog uit de tijd van voor de afsluiting van de Lauwerszee, geven prima beschutting, zodat u hier zelfs met ruig weer nog met kleinere boten kunt varen. Maar op het open meer is het bij harde wind wel uitkijken geblazen. Op het meer zelf is zoveel ruimte dat u, zelfs in het hoogseizoen, nog goed kunt varen! En het biedt voor elk wat wils: Nationaal Park Lauwersmeer is voor de kano, de surfplank, de open boot en de kajuit (motor- en zeil-)boot een aantrekkelijk vaargebied.

 

Vier jachthavens

Het Lauwersmeer is van alle kanten goed bereikbaar: via het Reitdiep (vanuit Groningen), de Dokkumer Ee (vanuit Friesland) en de Robbengatsluis te Lauwersoog (vanaf het Wad). Rond het Lauwersmeer vindt u vier ruim ingerichte jachthavens, stuk voor stuk van alle gemakken voorzien:

   1. Dokkumer Nieuwe Zijlen: Jachthaven Lunegat
   2. Lauwersoog: Jachthaven Noordergat
   3. Oostmahorn: Jachthaven Lauwersmeer
   4. Zoutkamp: Jachthaven Hunzegat

Aanlegplekken

U vindt, naast de vier jachthavens, een aantal speciale steigers en (recreatie)eilanden om aan te leggen (max. 3 nachten), midden in de weidse natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Het is aardig toeven (tot een diepgang van ongeveer 0,9 m) op de beschutte aanlegplekken bij de eilandjes in het meer. Het is -uiteraard- niet de bedoeling om in het riet of zomaar aan de oever aan te leggen. Op veel plaatsen kan goed geankerd worden: tussen de eilandjes (veel ketting zetten, slappe grond, maar wel altijd beschut liggen) en andere, geschikte plaatsen, bij goede windrichting en weersomstandigheden.

Het meer op...

Nationaal Park Lauwersmeer is ook goed te verkennen met de kano, op het meer zelf of in het minder brede water van de Zoutkamperril, Het Dokkumer Grootdiep of het Nieuwe Robbengat. Houdt daarbij wel rekening met de gesloten gebieden. Er zijn veel mogelijkheden om een kano te water te laten: in de jachthavens, in de Zoutkamperril of Dokkumer Nieuwe Zijlen, vanaf een strandje bij Lauwersoog, nabij Suyderoogh, Oostmahorn of bij Hoek van de Bant.Ook zijn er diverse mogelijkheden om een kano te huren. Datzelfde geldt voor andere boten, want het is niet noodzakelijk een eigen boot te hebben. Soms hoort ook zeilles tot de mogelijkheden.

 

Surfen

Om te surfen, kunt u op vier verschillende locaties in het Lauwersmeergebied terecht. Het Lauwersmeer is onder windsurfers vermaard vanwege de combinatie van ondiep water en goede wind. De volgende locaties zijn aangewezen als surfgebied: Hoek van de Bant, Oostmahorn (veel visnetten, moeilijke start), stranden Lauwersoog, stranden nabij Natuurdorp Suyderoogh. Let op: bij elke locatie staat met borden duidelijk aangegeven waar u wel en waar u niet mag surfen!

Kitesurfen

De Hoek van de Bant is voor de periode van 1 juni tot 1 oktober aangewezen als kitesurflocatie. Dit is ter plaatse zowel op het land als op het water duidelijk aangegeven met informatieborden en betonning.

 

Rondvaarten

Verder zijn er twee rondvaartbedrijven in Nationaal Park Lauwersmeer actief. Beide bieden rondvaarten over het Lauwersmeer aan, waarbij u een compleet ander gezicht van het Nationaal Park te zien krijgt dan vanaf de wal. U kunt de rondvaartbedrijven als volgt bereiken:

    * Rondvaartbedrijf Lauwersmeer
    * M.S. Silverwind 

afdrukken