Op pad met de klas

Natuurbeleving staat voorop

Binnen de Nationale Parken in Nederland is voorlichting en educatie een belangrijk aandachtspunt. Daarbij is het (basis)onderwijs in de regio een belangrijke doelgroep. Vandaar dat de meeste Nationale Parken speciale educatieve veldwerkprogrogramma's voor het onderwijs aanbieden, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om de natuur te beleven. De filosofie daarachter is dat echte betrokkenheid bij natuur, milieu en landschap pas komt met de handen in de klei, de laarzen in het water en de wind in de haren... Kortom, echte kennis wortelt in beleving.

Veldwerk voor het basisonderwijs

In 2010 hebben 1000 basisschoolleerlingen meegedaan aan één van de vier veldwerkprogramma's die het Nationaal Park aanbiedt.  Ook in 2011 worden alle scholen uit de vier omringende gemeenten uitgenodigd om met hun leerlingen deel te nemen aan veldwerk in het Lauwersmeer.

In 2011 bieden wij de volgende vier programma's aan:

Snorrekriebels (groep 1/2): De leerlingen gaan samen met de Kloeskroedenhix (Freya Noest van Poppen- en Creaturentheater 'Eya Popeya StiPP') op stap. Tijdens de voorstelling gaan de kinderen op zoek naar de holletjes van de dieren die in NP Lauwersmeer wonen. Daarbij ontmoeten ze deze dieren ook echt. Ze leren waar de dieren wonen, wat ze doen en eten, ze zingen er liedjes over en bewegen als het dier. Op school leren ze deze liedjes en maakt u een dierenmasker met ze.

Waterblubsels (groep 3/4): De leerlingen gaan samen met de Zeemeerhix (Freya Noest van Poppen- en Creaturentheater 'Eya Popeya StiPP') op stap. Tijdens de voorstelling maken de kinderen een wandeling over de bodem van de vroegere Lauwerszee. Ze ontmoeten de dieren die daar toen woonden. Ze leren waar de dieren wonen, wat ze doen en eten en ze zingen er liedjes over.

Natuurspeurders (groep 5/6 en evt. 7 en 8) De leerlingen moeten in kleine groepjes 10 opdrachten doen in het park. Hierbij lopen ze bijvoorbeeld een spannende route door een metershoog rietmoeras, grazen ze als een schotse hooglander of zoeken ze bodemdiertjes. Op school kruipen de leerlingen in de huid van een onderzoeker, ze doen zo onderzoek naar bv. eb en vloed in het Lauwersmeergebied en presenteren de bevindingen aan elkaar.

Vogeltrackers (groep 7/8) De leerlingen gaan met een gids het veld in om daar naar de trekvogels te kijken die in het Lauwersmeer aan het bijtanken zijn van hun lange reis. Ze doen allerlei opdrachten zodat ze deze trekvogels beter leren kennen. Op school werken de leerlingen in de trekvogelkrant. Ook maken ze gebruik van de website www.vogeltrackers.nl

De programma's Natuurspeurders en Vogeltrackers biedt het NP Lauwersmeer u voor een kleine vergoeding (€25,-) aan. Voor de programma's  Snorrekriebels en Waterblubsels betaalt u een vergoeding van € 106 per 25 deelnemers. Alle vier de programma's bestaan uit een gedeelte in het veld en een gedeelte op school. Voorwaarde voor alle vier de programma's is dat er op school ook daadwerkelijk aan dit 'binnen'-deel wordt gewerkt.

Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met:
Christine van der Wiel
Medewerker Voorlichting & Educatie Nationaal Park Lauwersmeer
Bereikbaar op woensdag op 06 46 41 38 56 of c.van.der.wiel@ivn.nl

 Natuurschool

Verder is, binnen de grenzen van Nationaal Park Lauwersmeer, de Stichting Natuurschool uit Groningen actief. Zij bieden voor het onderwijs diverse educatieve programma's.

afdrukken