Nieuws

09.10.2017 - Help mee tijdens de landelijke Natuurwerkdag in Nationaal Park Lauwersmeer
Op zaterdag 4 november is er weer de landelijke natuurwerkdag. Ook in Nationaal Park Lauwersmeer kan de natuur uw hulp goed gebruiken. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van het maaisel van een aantal orchideeënvelden en het opsnoeien van de randen langs deze velden.
Lees meer
09.10.2017 - Gratis clinics bij opening MTB-route Lauwersmeer
De nieuwe mountainbike route (MTB-route) bij Lauwersoog wordt zaterdag 14 oktober om 14.15 uur officieel geopend.
Lees meer
09.10.2017 - Veilige oversteek voor otters in Nationaal Park Lauwersmeer
Sinds een aantal jaren leven er otters in Nationaal Park Lauwersmeer. De afgelopen jaren zijn er zelfs jonge otters in het gebied geboren! Naar schatting leven er momenteel circa 15 otters in het gebied. Maar met de toename van de otter nam ook het aantal verkeersslachtoffers toe. De afgelopen jaren zijn helaas meerdere van deze prachtige dieren rond het Lauwersmeer doodgereden.
Lees meer
04.07.2017 - Cursus Beleef de vogeltrek
Sart in september! Nationaal Park Lauwersmeer is één van de toplocaties in Nederland om van vogels te genieten. In september, wanneer de vogeltrek in volle gang is, organiseren IVN en Staatsbosbeheer een korte cursus over de vogeltrek.
Lees meer
07.06.2017 - Cursus Beleef de Vogeltrek
Nog enkele plaatsen vrij!
Lees meer
26.04.2017 - Fiets mee voor het goede doel!
Lionsclub Dokkum-Bonifatius organiseert op zaterdag 27 mei 2017 een fietstocht rondom het Nationaal Park Lauwersmeer voor een goed doel. De Lauwersmeer- en Waddentocht biedt een unieke kans om het natuurschoon en de historische dorpen in dit gebied beter te leren kennen
Lees meer
12.04.2017 - Cursus Beleef de vogeltrek in Nationaal Park Lauwersmeer!
Nationaal Park Lauwersmeer is vermaard om zijn enorme vogelrijkdom. In juni en september organiseren IVN en Staatsbosbeheer een korte cursus over de vogeltrek.
Lees meer
28.02.2017 - Op zaterdag 11 maart 2017 organiseert Staatsbosbeheer een “Werkdag in het Groen” in het Nationaal Park Lauwersmeer.
Op zaterdag 11 maart 2017 organiseert Staatsbosbeheer een “Werkdag in het Groen” in het Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
15.02.2017 - Mijlpaal voor eerste zeearend jong Nationaal Park Lauwersmeer!
Afgelopen week bracht Het Groninger Landschap het nieuws naar buiten dat een paartje zeearenden bezig is een nest te bouwen in het Zuidlaardermeergebied. Mooi nieuws natuurlijk, maar wat heeft dat te maken met Nationaal Park Lauwersmeer?
Lees meer
17.11.2016 - Winterlezing de Grutto. Door Albert Beintema
Op dinsdag 29 november komt Albert Beintema naar Nationaal Park Lauwersmeer om een lezing te verzorgen over onze nationale vogel, de grutto. Albert is dé deskundige in Nederland wat betreft grutto’s en heeft dit jaar de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek gewonnen. Volgens de jury schreef hij “een liefdevolle en gedetailleerde biografie van ’s lands bekendste weidevogel, de grutto”.
Lees meer
07.11.2016 - Geslaagde Natuurwerkdag!
Op zaterdag 5 november was het weer zover: de landelijke Natuurwerkdag. In Nationaal Park Lauwersmeer is deze dag door 35 personen hard gewerkt om de natuur een handje te helpen. Opvallend was dat dit jaar dat ruim de helft van de noeste arbeiders uit jongeren bestond.
Lees meer
02.11.2016 - Waddengebied verkozen tot Mooiste Natuurgebied van Nederland
Het Nederlandse Waddengebied heeft de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland gewonnen. Het natuurgebied kreeg de meeste stemmen van het publiek en eindigde voor de nummers twee en drie: de Veluwe en Hollands Duin.
Lees meer
14.10.2016 - Verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland
De Waddenzee ís al een natuurgebied van wereldklasse; en de Nationale Parken Lauwersmeer, Texel en Schiermonnikoog genieten grote bekendheid.
Lees meer
10.10.2016 - Nationaal Park Lauwersmeer nu officieel Dark Sky Park
Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.
Lees meer
10.10.2016 - Het belang duisternis voor de natuur
Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Dit moeten we koesteren, want de natuur heeft duisternis nodig om te kunnen overleven.
Lees meer
29.09.2016 - Kom vogels kijken en tellen in Nationaal Park Lauwersmeer
Heel Europa telt vogels op zaterdag 1 oktober. Tienduizenden vogelaars over heel Europa trekken er zaterdag 1 oktober a.s. op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maken deel uit van de Euro Birdwatch van BirdLife International.
Lees meer
19.09.2016 - Paddenstoelen excursie in het Lauwersmeerbos
IVN Noordoost Friesland organiseert op 1 oktober van 14.00 tot +/- 15.30 uur een paddenstoelen excursie in het Lauwersmeerbos.
Lees meer
18.08.2016 - Beleef de vogeltrek in Nationaal Park Lauwersmeer!
Nationaal Park Lauwersmeer is vermaard om zijn enorme vogelrijkdom. In augustus organiseert IVN samen met Staatsbosbeheer een korte cursus over de vogeltrek.
Lees meer
06.06.2016 - Nationaal Park Lauwersmeer Dark Sky Park?
Provincie Groningen en Staatbosbeheer hebben een aanvraag ingediend om voor het Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat Dark Sky Park aan te vragen. Uit onderzoek is gebleken dat Nationaal Park Lauwersmeer één van de donkerste gebieden van Nederland is en prima mogelijkheden biedt om van die duisternis te komen genieten.
Lees meer
06.06.2016 - Zeearend jong Lauwersmeer geringd
Het jong van het zeearendenpaar in het Nationaal Park Lauwersmeer is 1 juni geringd, gewogen en gemeten door medewerkers van SOVON en Staatsbosbeheer. Het blijkt een gezond, vrouwelijk dier te zijn van bijna vijf kilo (4950 gr.).
Lees meer
04.05.2016 - Zeearend geboren in Nationaal Park Lauwersmeer
Het zat er al aan te komen, maar sinds deze week is het zeker: Er is in elk geval 1 jonge zeearend geboren in Nationaal Park Lauwersmeer! Het jong werd maandag ontdekt door boswachters Hans Gartner en Liesbeth van den Berg.
Lees meer
21.04.2016 - 21 mei Wereldvismigratiedag
In het Lauwersmeer worden regelmatig driedoornige stekelbaarzen, palingen en rivierprikken, en af en toe finten en harders, aangetroffen. Dit zijn vissen die een deel van hun leven in het zoete water en een ander deel in de zoute zee doorbrengen. Een goede verbinding tussen zee en boezem is daarom van belang.
Lees meer
06.04.2016 - Zeearenden Nationaal Park Lauwersmeer broeden weer!
De zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer hebben zeer waarschijnlijk een nest met eieren. Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis valt dat op te maken uit het gedrag van de vogels: “Er zit permanent één van de vogels op het nest. Dat betekent dat ze aan het broeden zijn”.
Lees meer
04.04.2016 - Het Informatie Paviljoen weer langer open
Van april tot oktober is Het Informatie Paviljoen (HIP) op de haven van Lauwersoog weer 5 dagen per week open. Hier kunnen bezoekers terecht voor (toeristische) informatie over het Lauwersmeergebied.
Lees meer
23.03.2016 - Dark Sky Park Lauwersmeer
Het Nationaal Park Lauwersmeer is één van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Om dit te koesteren en er meer mensen van te laten genieten, werken de provincie Groningen en Staatsbosbeheer in opdracht van de Stuurgroep Lauwersmeer aan een nominatie voor het predicaat Dark Sky Park.
Lees meer
16.03.2016 - Een aanrader! Zinnen verzetten rond het Lauwersmeer
Zinnen verzetten rond het Lauwersmeer bevat een unieke kijk op het Nationaal Park Lauwersmeer. Dichter Gritter schreef een reeks van veertien gedichten, waarin zijn impressies van verleden, heden en toekomst van het Lauwersmeergebied centraal staan.
Lees meer
02.03.2016 - Nieuw in Waddenland: Health en Lifestyle weekenden
In de schoonste en misschien wel rustigste regio van Nederland willen wij mensen met diabetes en/of overgewicht een inspirerend weekend met lotgenoten bieden om iets aan hun leefstijl te veranderen.
Lees meer
25.02.2016 - Grote Schoonmaak in Nationaal Park Lauwersmeer!
Zaterdag 12 maart organiseren Staatsbosbeheer en IVN, in samenwerking met Jachthaven Lunegat, Restaurette Schierzicht en de gemeente Dongeradeel, een grote schoonmaakactie in het Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
25.02.2016 - Actuele natuurwaarnemingen 23 feb 2016
Al enige weken verblijven er een paar velduilen in De Ezumakeeg. Deze in ons land zeldzame vogels worden geregeld gezien tijdens hun jacht overdag op muizen. In De Bantpolder werden twee kleine zilverreigers gezien.
Lees meer
18.12.2015 - Tijdelijke proef hoger waterpeil Lauwersmeer jaar later
De pilot om zes weken lang het water in het Lauwersmeer op een hoger peil vast te houden, wordt van komend voorjaar verplaatst naar begin 2017. De tijd wordt deels gebruikt voor extra zorgvuldigheid rondom de nulmetingen in het gebied, waar omwonenden om hebben gevraagd.
Lees meer
01.12.2015 - Winterlezing Nationaal Park Lauwersmeer
Op woensdag 9 december organiseert Nationaal Park Lauwersmeer een winterlezing met als titel “De avonturen van een jonge boswachter op een Waddeneiland”. Robert Pater (23 jaar) ontwikkelde zijn interesse
Lees meer
19.10.2015 - Start inspraak Natura 2000-ontwerpbeheerplan Lauwersmeer
Officiële ter inzagelegging start in de herfstvakantie op 19 oktober 2015
Lees meer
07.10.2015 - Natuurwerkdag Nationaal Park Lauwersmeer
Op zaterdag 7 november is er de Landelijke Natuurwerkdag. Ook in Nationaal Park Lauwersmeer organiseren Staatsbosbeheer en IVN die dag een natuurwerkdag. Nationaal Park Lauwersmeer is beroemd om zijn prachtige orchideeënvelden. Voor het behoud van deze zeldzame planten is het noodzakelijk dat deze velden jaarlijks gemaaid worden en dat het maaisel wordt afgevoerd.
Lees meer
07.10.2015 - Fietspaden Marnewaard weer open!
In het kader van het project ‘Kiek over Diek” is een aantal fietspaden in De Marnewaard vervangen door prachtige brede betonnen fietspaden. Hierdoor is het fietsen door dit prachtige gebied nog aantrekkelijker geworden.
Lees meer
15.09.2015 - Totale Maansverduistering: éénnachtsfestival Nacht van Electra 2015 in Nationaal Park Lauwersmeer
Over twee weken vindt er in de nacht van 27 op 28 september 2015 een totale maansverduistering plaats. Het éénnachtsfestival de Nacht van Electra besteedt tijdens haar zesde editie aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis: pas in 2029 zal er weer een totale maansverduistering in Nederland te zien zijn.
Lees meer
15.09.2015 - Eerste nieuwsbrief LauwersMEER is uit.
In de nieuwsbrief van september wordt u bijgepraat over Natura 2000 Lauwersmeer
Lees meer
01.09.2015 - Inloopbijeenkomst Beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer
De provincies Groningen en Fryslân organiseren op zaterdag 5 september een inloopbijeenkomst over het Beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer.
Lees meer
25.08.2015 - Beleef de vogeltrek!
Nationaal Park Lauwersmeer is vermaard om zijn enorme vogelrijkdom. In september organiseert het IVN i.s.m. Staatsbosbeheer een korte cursus over de vogeltrek.
Lees meer
12.08.2015 - Fietspaden Marnewaard deels afgesloten
In het kader van het project "Kiek over Diek" wordt een aantal fietspaden in de Marnewaard vervangen door betonnen paden.
Lees meer
17.06.2015 - Bijzonder hotel in Nationaal Park Lauwersmeer
Op donderdag 11 juni vond de feestelijke opening plaats van een heel bijzonder hotel in Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
09.06.2015 - Nationaal Park Lauwersmeer in Vlaanderen Vakantieland!
Op zaterdag 13 juni besteedt het Belgische TV-programma Vlaanderen Vakantieland uitgebreid aandacht aan Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
18.05.2015 - Europese Dag van het Nationaal Park
Net als een groot deel van de Europese Nationale Parken organiseren de Nederlandse Nationale Parken speciale activiteiten in het Pinksterweekend van 24 mei 2015. De "Dag van het Nationaal Park" biedt voor iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de nationale parken op diverse manieren te ontdekken.
Lees meer
07.05.2015 - Kom naar de Open Dag!
Op vrijdag 15 mei is er een Open Dag Nationaal Park Lauwersmeer. Van 11.00 tot 17.00 uur is er van alles te doen en te beleven bij Activiteitencentrum De Bosschuur, De Rug 1 te Lauwersoog.
Lees meer
17.04.2015 - Cursus Flora en Fauna Nationaal Park Lauwersmeer
Dit voorjaar organiseert het Nationaal Park een Cursus Flora en Fauna . In deze cursus zullen medewerkers van Staatsbosbeheer en IVN u informeren over de bijzondere ontstaansgeschiedenis en de bijzondere planten en dieren in het gebied.
Lees meer
08.04.2015 - Beleef het vroege voorjaar in Nationaal Park Lauwersmeer
Een mooie sfeerimpressie van het Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
08.04.2015 - Dit jaar weer broedende zeearenden?
Vorig jaar zijn de zeearenden niet tot broeden gekomen. Maar voor dit jaar zijn de voortekenen gunstig! Er is een nieuw nest gebouwd en de paring van de arenden is zelfs op film vastgelegd! Zie het blog (http://lauwersmeer.wordpress.com) van de boswachters van het Lauwersmeer.
Lees meer
25.02.2015 - Spetterende start voor herstel Zeeforel
Op vrijdagochtend 6 maart worden honderden zeeforellen losgelaten in het Lauwersmeer. Een spetterende start voor een ambitieus project om deze iconische trekvis weer terug te laten keren in het stroomgebied van het Lauwersmeer.
Lees meer
23.02.2015 - Kom naar het TREK festival!
In het laatste weekend van maart vind de eerste editie van het TREK festival plaats.
Lees meer
10.02.2015 - Schoonmaakactie in Nationaal Park Lauwersmeer
Op zaterdag 14 maart organiseren Staatsbosbeheer en IVN i.s.m. Camping Lauwersoog, Restaurette Schierzicht en de gemeenten De Marne, Dongeradeel en Kollumerland c.a. een grote schoonmaakactie in het Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
13.01.2015 - Slaapplaats blauwe kiekendief
Helaas is de blauwe kiekendief als broedvogel uit het Nationaal Park Lauwersmeer verdwenen. Maar “blauwe kieken” uit Noord- en Oost Europa komen wel naar het gebied om te overwinteren.
Lees meer
17.12.2014 - Cursus gastheerschap Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer organiseert de komende maanden een cursus gastheerschap voor recreatiemedewerkers.
Lees meer
17.12.2014 - Nieuwe informatiekrant is uit!

Lees meer
27.11.2014 -
Op zaterdag 29 november 2014 wordt van 10.00 tot 17.00 uur in de haven van Lauwersoog de “Kleine Dag van de Garnaal” gehouden. De Kleine Dag van de Garnaal wordt gehouden in de Visafslag Lauwersoog, geheel overdekt, waardoor slechtweer geen enkele rol speelt. Deze dag wordt georganiseerd door Stichting Promotie Lauwersoog. In de meest oostelijke hal zijn diverse activiteiten, voor jong en oud! Iedereen is welkom!
Lees meer
06.11.2014 - Vogellezing Nationaal Park Lauwersmeer
Op maandag 17 november organiseren IVN en Staatsbosbeheer een vogellezing. Voor de pauze zal boswachter Hans Gartner verhalen over de vogels die momenteel in Nationaal Park Lauwersmeer verblijven. Hans is vrijwel dagelijks in het Lauwersmeer en weet precies welke vogels er zijn. Hij kan daar met veel enthousiasme over vertellen.
Lees meer
05.11.2014 - Geslaagde Natuurwerkdag in Nationaal Park Lauwersmeer
Zaterdag 1 november was het weer de Landelijke Natuurwerkdag. Onder bijna zomerse omstandigheden hebben maar liefst 50 vrijwilligers zich in het zweet gewerkt om de natuur een handje te helpen.
Lees meer
10.10.2014 - Natuurwerkdag Nationaal Park Lauwersmeer
Op zaterdag 1 november is er de Landelijke Natuurwerkdag. Ook in Nationaal Park Lauwersmeer organiseren Staatsbosbeheer en IVN die dag een natuurwerkdag. Nationaal Park Lauwersmeer is beroemd om zijn prachtige orchideeënvelden. Voor het behoud van deze zeldzame planten is het noodzakelijk dat deze velden jaarlijks gemaaid worden en dat het maaisel wordt afgevoerd.
Lees meer
10.10.2014 - Coöperatie ondernemers De Marne groeit uit tot onweerstaanbaar hotel
Hotel De Marne: Groningse Gids voor avonturiers en eigenheimers Hotel De Marne is de nieuwste online gids met alle toeristische informatie over het gebied De Marne, Groningen. De schuddende Groningse grond heeft actieve ondernemers uitgedaagd om tegengas te geven en samen te werken om de economische stabiliteit te versterken, de reiziger te koesteren en de toeristische attracties aantrekkelijk te maken.
Lees meer
01.10.2014 - Beleef de Vogeltrek in Nationaal Park Lauwersmeer
Op zaterdag 4 oktober aanstaande nemen Staatsbosbeheer en IVN samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. Dit jaar wordt er op meer dan 150 telposten in ons land geteld, ook bij de telpost vogelkijkhut Jaap Deensgat in Nationaal Park Lauwersmeer.
Lees meer
02.09.2014 - Activiteitencentrum Lauwersmeer ook woensdagsmiddags open
Vervelen op woensdagmiddag is niet meer nodig. Het Activiteitencentrum is tot en met 22 oktober nu ook op woensdagmiddag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Lees meer
02.09.2014 - Zaterdag 13 september: Dag van de Garnaal
LAUWERSOOG - Op zaterdag 13 september wordt in Lauwersoog weer de “Dag van de Garnaal” gehouden. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. Tijdens de Dag van de Garnaal, die op het haventerrein en in de visafslag wordt gehouden zullen veel evenementen zijn voor jong en oud. Dit jaar pakt Stichting Promotie Lauwersoog groots uit!
Lees meer
07.04.2014 - Open dag 2014

Lees meer

afdrukken