Zeearenden Nationaal Park Lauwersmeer broeden weer!

De zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer hebben zeer waarschijnlijk een nest met eieren. Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis valt dat op te maken uit het gedrag van de vogels: “Er zit permanent één van de vogels op het nest. Dat betekent dat ze aan het broeden zijn”. Hoeveel eieren in het nest liggen is niet duidelijk. Normaal gesproken bestaat het broedsel uit één tot drie eieren.

Dit is het zevende jaar dat een zeearendpaartje broedt in het Lauwersmeergebied. Het vrouwtje is altijd dezelfde. Zij heeft voor haar huidige partner twee mannetjes versleten.

In totaal zijn er vier jongen uit het ei gekropen. Vorig jaar mislukte de broedpoging, omdat het nest werd vernield door een voorjaarsstorm. Ook in 2014 lukte het de roofvogels niet om jongen op de wereld te zetten. Staatsbosbeheer heeft goede hoop dat het nu wel gaat lukken: “Vooralsnog staan alle seinen op groen”, zegt Kloosterhuis.

De zeearend is de grootste roofvogel van Nederland. Hij wordt wel de 'vliegende deur' genoemd, omdat zijn rechthoekige vleugels wel ruim twee meter lang en één meter breed kunnen worden.<

foto Jan Bosch

print