Zeearenden nog steeds op nest

De broedende zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer zorgen goed voor elkaar en hun nest. Het vrouwtje verlaat in deze fase slechts af en toen het nest. Op dat moment neemt het mannetje de broedzorg over. De taak van het mannetje bestaat er nu vooral uit om prooien aan te brengen voor het vrouwtje. “De arenden lijken het dus goed te maken”, aldus boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer.

Inderdaad lijken, want veel meer is er op dit moment ook niet over te zeggen. Het nest is zowel vanaf het land als het water nauwelijks te zien. De medewerkers die momenteel een broedvogelinventarisatie in het gebied uitvoeren, willen ook niet dichterbij komen. Het risico op verstoring is dan te groot. Volgens Peter de Boer van SOVON zijn de vogels rond 25 maart begonnen met broeden. “Toen hebben we het vrouwtje duidelijk op het nest zien zitten terwijl het mannetje er naast stond.”

Bij zeearenden is het echter niet alleen het vrouwtje dat de eieren bebroedt. Het mannetje neemt zoals gezegd af en toe die taak over. Een ander bijzonder 'weetje' is dat mevrouw zeearend iets groter is dan haar man. Bij de meeste dieren is het mannetje juist groter dan het vrouwtje. Bij veel roofvogels is dat meestal andersom. Door het verschil in gewicht en grootte kunnen beide vogels een breder scala aan prooien aan, wat natuurlijk gunstig is als er straks een of meer altijd hongerige kuikens op het nest zitten. Omdat het vrouwtje toch het grootste deel van de broedzorg voor haar rekening neemt, is haar grootte ook handig bij het verdedigen van de jongen en het bebroeden van de eieren. Bij andere roofvogels, zoals sperwers en haviken, is dat grootteverschil overigens nog duidelijker.
Zeearenden leggen meestal 2 eieren. Als alles goed gaat, zullen de eieren ongeveer in de eerste week van mei uitkomen. Dan breekt opnieuw een kwetsbare periode aan. De jonge arenden kunnen zichzelf nog niet goed warm houden en zijn wat dat betreft volledig afhankelijk van hun ouders. Vanaf het moment dat de jonge zeearenden uit het ei kruipen, duurt en nog zo'n 12 weken voordat ze uitvliegen.

Aaldrik Pot: “Om de rust te bewaken houden we de omgeving van het nest nauwlettend in de gaten, zowel vanaf de wal als vanaf het water. Dit doen we vooral met de surveillanceboot van Staatsbosbeheer. Voor wie van de zeearenden wil genieten; er zijn diverse punten in het Lauwersmeer waar de kans op een voorbijvliegende of jagende zeearend groot is. In de vogelrijke Ezumakeeg is voor de zeearend het nodige te halen. Maar ook aan de andere kant, bij het Jaap Deensgat, laten de vogels zich geregeld zien.”

 

afdrukken