Spetterende start voor herstel Zeeforel

Op vrijdagochtend 6 maart worden honderden zeeforellen losgelaten in het Lauwersmeer. Een spetterende start voor een ambitieus project om deze iconische trekvis weer terug te laten keren in het stroomgebied van het Lauwersmeer.

De komende jaren willen natuurorganisaties, de hengelsportfederaties, het waterschap en verschillende overheden vaker forellen gaan uitzetten. Volwassen vissen in het Lauwersmeer en jonge exemplaren in de Groningse en Drentse beken. Tegelijkertijd moeten sluizen en gemalen worden voorzien van een passage zodat de vissen van en naar de Waddenzee kunnen zwemmen. In het kielzog van de zeeforel kunnen vele andere vissoorten van deze maatregelen profiteren.

Naar Deens voorbeeld worden deze ecologische maatregelen gecombineerd met de promotie van het Lauwersmeer en afwaterend stroomgebied als sportvisbestemming. Op het eiland Funen heeft deze combinatie bijzonder succesvol uitgepakt zodat na 20 jaar er een gezonde zeeforel populatie is ontstaan als ook een bloeiende toeristische ontwikkeling door de komst van vele sportvissers naar het gebied.

De eerste forellen worden door de Groninger gedeputeerde Staghouwer en de Friese gedeputeerde Kramer los gelaten. Het bijwonen van de uitzet van de vissen is mogelijk, stuur hiervoor een mailtje naar pyt@visseninfriesland.nl


 

print