Slaapplaats blauwe kiekendief

Helaas is de blauwe kiekendief als broedvogel uit het Nationaal Park Lauwersmeer verdwenen. Maar “blauwe kieken” uit Noord- en Oost Europa komen wel naar het gebied om te overwinteren.

Overdag jagen deze prachtige roofvogels laag over de uitgestrekte rietvelden en open vlakten in en rond het Lauwersmeer. 's Avonds gaan ze vaak gezamenlijk ergens slapen. Momenteel komen er elke nacht ruim 30 blauwe kieken slapen in de rietvelden op de Sennerplaat. Ook de afgelopen jaren vormde dit gebied een bekende slaapplaats voor blauwe kieken. Maar dit jaar zijn het er uitzonderlijk veel. Mogelijk heeft dit te maken met de goede muizenstand dit jaar.

Al vroeg in de middag keren de eerste vogels in dit gebied terug. U kunt ze (met verrekijker en/of telescoop) aan het einde van de middag prachtig zien vanaf de uitzichtheuvel aan de rand van het Zomerhuisbos in de zuidwesthoek van het Nationaal Park. En...., wie weet ziet u ook nog een zeearend. Zij overnachten ook graag op de Sennerplaat, maar dan in één van de bomen aldaar.

 

Foto: Jan Bosch, Dokkum 

print