Het belang duisternis voor de natuur

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Dit moeten we koesteren, want de natuur heeft duisternis nodig om te kunnen overleven. Nederland is een van de landen ter wereld met de meeste lichtvervuiling. Tachtig procent van de Nederlanders kan de Melkweg niet zien. Belangrijke nadelige gevolgen hiervan zijn onder meer dat de sterren steeds minder goed te zien zijn en dat mens en natuur er schade van ondervinden. Bijvoorbeeld doordat het bioritme verstoord raakt. 

Vogels, insecten en amfibieën
Buitenverlichting beïnvloedt het gedrag van deze dieren door desoriëntatie, afstoting en aantrekking. Hun oriëntatie wordt verstoord, waardoor hun energiebalans wordt aangetast. Of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Hierdoor neemt de kans op uitputting en sterfte toe.

Voor vogels is licht de belangrijkste prikkel voor het timen van hun activiteit. Nachtelijk kunstlicht verandert de natuurlijke licht-donker cyclus. Daardoor kan de betrouwbaarheid van licht als prikkel verzwakken. Bepaalde soorten, zoals de grutto, nestelen niet in de buurt van verlichting.

Nachtvlinders
Nachtvlinders hebben veel last van nachtelijk licht. De lampen trekken ze aan, waardoor ze beter zichtbaar zijn voor dieren die op hun jagen. Bovendien raakt hun biologische klok in de war. Het aantal nachtvlindersoorten gaat hard achteruit. Maar in het Lauwersmeergebied, zijn er nog bijzondere soorten te vinden, zoals de Parelmoermoet, de Peper- en Zoutvlinder en het Herculesje. 

Planten
Planten worden gestuurd door licht. Door continue belichting kunnen sommige planten niet groeien. Andere planten vertonen groei ontwijkend gedrag.
 
Sterren
De Melkweg is in steden in Nederland niet meer te zien. Het grootste deel van de Nederlanders heeft nog nooit de Melkweg gezien. Door de overvloedige verlichting die omhoog schijnt worden de zwakkere sterren overstraald en is de prachtige sterrenhemel onzichtbaar geworden.afdrukken